Ajută-ţi copilul să slăbească şi îl vei proteja de cancer!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Excesul ponderal din copilărie predispune şi la diabet şi boli cardiace, potrivit unor studii anterioare
Excesul ponderal din copilărie predispune şi la diabet şi boli cardiace, potrivit unor studii anterioare

Medicii danezi aduc părinţilor încă un argument pentru lua măsuri în cazul în care au copii supraponderali sau obezi: kilogramele în plus sunt un factor de risc pentru cancerul hepatic mai târziu în viaţă.

Adulţii care au fost obezi în copilărie au un risc sporit de a dezvolta cancer de ficat, semnalează cercetătorii danezi. Mai exact, este vorba despre cea mai comună formă de cancer hepatic, carcinom hepatocelular.

Ei au calculat că, la vârsta de şapte ani, riscul de cancer creşte cu 12% pentru fiecare punct în plus la indicele de masă corporală (IMC, care este raportul dintre greutate, exprimată în kilograme, şi pătratul înălţimii, exprimată în metri). La vârsta de 13 ani, riscul creşte cu 25% pentru fiecare punct în plus adăugat IMC-ului normal. Constatarea a fost valabilă atât în cazul băieţilor, cât şi în cel al fetelor.

„Obezitatea infantilă favorizează nu doar bolile metabolice - cum ar fi diabetul de tip 2 şi bolile cardiace - ci şi «ficatul gras», care poate precede cancerul hepatic. Importanţa menţinerii unui indice de masă corporală optim în copilărie nu trebuie neglijată", a declarat dr. Frank Lammert, membru al comisiei ştiinţifice a Asociaţiei Europene pentru Studiul Ficatului.

Cum calculezi IMC-ul copiilor

Nu putem afla indicele de masă corporală al unui copil sau adolescent folosind un calculator standard, pentru adulţi. Cele pentru copii ţin cont nu doar de înălţime şi de greutate, ci şi de data naşterii, de data la care s-au măsurat înălţimea şi greutatea copilului, precum şi de sexul acestuia.

Site-ul Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor pune la dispoziţie un calculator al IMC pentru copii AICI

Citeşte şi:
Vrei să te laşi de fumat? Vei reuşi dacă faci sport!

DOVEDIT Uleiul de avocado încetineşte îmbătrânirea

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite