DOVEDIT Uleiul de avocado încetineşte îmbătrânirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocado încetineşte procesul de îmbătrânire
Avocado încetineşte procesul de îmbătrânire

Oamenii de ştiinţă mexicani de la Universitatea Michoacana de San Nicolás de Hidalgo (UMSNH) au constatat că în uleiul de avocado se găseşte un tip special de antioxidanţi, substanţe care încetinesc procesul de îmbătrânire prin distrugerea radicalilor liberi, potrivit dailymail.co.uk.

Rezultatele cercetării au fost prezentate în cadrul conferinţei americane anuale a Societăţii de Biochimie şi de Biologie Moleculară. Spre deosebire de antioxidanţii din celelalte fructe şi legume, cei din compoziţia uleiului de avocado au capacitatea de a pătrunde chiar în interiorul mitocondriilor celulare, considerate „uzinele energetice” ale celulelor.

Antioxidanţii reprezintă singura armă de luptă cu radicalii liberi, care fac ravagii în organism, mai ales atunci când se acumulează în cantităţi mari. Ei sunt responsabili de procesul de îmbătrânire, dar şi de producerea a o serie de inflamaţii la nivelul arterelor şi creierului.

Pe de o parte, radicalii liberi rezultă în urma metabolizării alimentelor, iar pe de altă parte sunt aduşi în corp prin expunerea la fumul de ţigară, la noxele din atmosferă şi la radiaţii. Odată pătrunşi în mitocondrii, radicalii liberi stopează producerea de energie şi, prin urmare, celulele mor.
Din această cauză procesul de îmbătrânire se accelerează, ba, mai mult, sunt favorizate o serie de boli grave, inclusiv cancerul.

Testele de laborator, un succes

Pentru a testa puterea acestor antioxidanţi, cercetătorii mexicani au expus în laborator celule de drojdie combinate cu ulei de avocado unei concentraţii foarte mari de fier, un element care produce cantităţi impresionante de radicali liberi.

„Faptul că celulele de drojdie au supravieţuit ne face să credem că acest fenomen se aplică şi în cazul oamenilor”, explică Christian Cortes-Rojo, coordonatorul cercetării. Uleiul de avocado se poate cumpăra de la Plafar  şi costă în jur de 20 de lei sticluţa.

Citeşte şi:
Medicamente care pun inima în pericol

Ce trebuie să ştii despre polipii intestinali

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite