Oase create în laborator din grăsime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Segmente de os de câţiva centimetri vor putea fi înlocuite dacă sunt traumatizate
Segmente de os de câţiva centimetri vor putea fi înlocuite dacă sunt traumatizate

Cercetătorii unei companii de biotehnologie israeliene au obţinut în laborator oase din celule stem recoltate din ţesut gras.

Nu va mai trece mult timp până când oasele fracturate vor putea fi reparate ori chiar înlocuite în totalitate cu unele create în laborator. De curând, oamenii de ştiinţă din Israel au obţinut într-o lună un os uman de câţiva centimetri folosind celule stem recoltate din grăsime.

Ei au programat deja un studiu clinic (pe pacienţi) spre finalul acestui an. „Oasele artificiale ar fi necesare în caz de traumatisme şi în cadrul unor intervenţii chirurgicale. Folosim structuri tridimensionale pentru a obţine oasele cu forma şi geometria corectă. Le putem crea în afara corpului şi apoi le transplantăm atunci când pacientul are nevoie de ele. Prin scanarea zonei afectate, implantul ar trebui să se potrivească perfect şi să fuzioneze cu ţesutul din jur. Nu există risc de respingere a osului transplantat, pentru că el este obţinut din celulele pacientului", a explicat pentru telegraph.co.uk profesorul Avinoam Kadouri, coordonatorul comisiei ştiinţifice a companiei de biotehnologie Bonus BioGroup.

Cum au fost obţinute

Celulele stem au capacitatea de a se transforma în multe tipuri de celule din corp. Ele au putut fi recoltate până acum din diverse tipuri de ţesuturi. Cele folosite pentru obţinerea oaselor au fost prelevate prin liposucţie. Ele au fost apoi introduse într-un dispozitiv numit bioreactor, care oferă condiţiile necesare pentru a se transforma în ţesut osos.

Cercetătorii israelieni au înregistrat un succes în cadrul unor experimente efectuate pe şoareci de laborator. Un os de aproximativ doi centimetri a fost obţinut în laborator şi apoi transplantat unui şoarece. El s-a sudat foarte bine şi nu au apărut complicaţii.

Citeşte şi:
La ce boli te predispune grăsimea din talie

Vezi ce boală incurabilă rişti să iei dacă faci sex neprotejat

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite