La ce boli te predispune grăsimea din talie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile care au o circumferinţă a taliei de cel mult 80 cm sunt mai protejate de boli
Femeile care au o circumferinţă a taliei de cel mult 80 cm sunt mai protejate de boli

Circumferinţa taliei ne poate spune ce risc avem să dezvoltăm diabet zaharat, potrivit unui studiu britanic. Însă aceasta nu este singura boală a cărei apariţie este influenţată de grăsimea din talie.

Centimetrii din talie sunt mai relevanţi decât indicele de masă corporală (IMC), care reprezintă raportul dintre greutatea exprimată în kilograme şi pătratul înălţimii exprimată în metri.

O persoană care nu este obeză, dar care are un exces de grăsime în talie este la fel de predispusă la diabet precum un obez, după cum reiese dintr-un studiu publicat recent de specialiştii Spitalului Addenbrooken din Marea Britanie. Ei au monitorizat circumferinţa taliei şi IMC-ul a aproximativ 30.000 de europeni, vreme de 17 ani. Concluzia: femeile cu o circumferinţă a taliei mai mare de 89 de cm şi bărbaţii cu mai mult de 100 cm circumferinţă au un risc mai mare de a face diabet zaharat de tip 2.

„Grăsimea din talie care înconjoară organele produce mulţi hormoni, iar aceştia favorizează apariţia rezistenţei la insulină şi a inflamaţiilor în organism", a explicat Abraham Thomas, coordonatorul clinicii de endocrinologie şi diabet din cadrul Spitalului Henry Ford din Detroit, SUA. Acesta nu a fost implicat în realizarea studiului britanic.

Afectează inima şi creierul

Medicii au avertizat cu mai mult timp în urmă că circumferinţa taliei influenţează şi riscul de boli de inimă. Predispoziţia este mai mare în cazul bărbaţilor cu o circumferinţă mai mare de 102 cm şi al femeilor cu circumferinţa taliei de peste 88 cm.

Ţesutul adipos din talie este un factor de risc şi pentru demenţe de tipul Alzheimer. Potrivit unui studiu, dacă în jurul vârstei de 40 de ani ai o circumferinţă a taliei mare, eşti de aproape trei ori mai predispus la Alzheimer spre bătrâneţe, comparativ cu persoanele care au o circumferinţă a taliei încadrată în limitele normale. De vină pentru aceasta este inflamaţia pe care ţesutul gras din jurul organelor o generează în întreg corpul.

Favorizează cancerul

Până acum, cercetătorii au asociat cantitatea mare de grăsime din talie cu doar câteva forme de cancer: pancreatic, de colon, de sân şi uterin. O circumferinţă „sănătoasă" a taliei înseamnă 80 de centimetri în cazul femeilor şi 94 de centimetri în cazul bărbaţilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite