Naşterea vaginală după cezariană ar putea fi riscantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile care au născut primul copil prin cezariană prezintă mai multe riscuri de complicaţii dacă vor să-l aducă pe lume pe al doilea în mod natural, susţin specialiştii australieni de la Universitatea din Adelaide.

În cadrul studiului australian au fost monitorizate 2.300 de femei din 14 spitale, însărcinate cu al doilea copil, care au născut prima dată prin operaţie de cezariană. Aproape jumătate din ele aleseseră să nască şi a doua oară tot prin intervenţie chirurgicală, iar celelalte au preferat naşterea vaginală.
Rezultatele au arătat că femeile care au ales să repete cezariana au prezentat mai puţine complicaţii comparativ cu cele care au născut natural. Mai exact, cele care au născut pe cale vaginală a doua oară au avut un risc de 2,4% de deces, comparativ cu numai 0,9% în cazul celor care au născut prin cezariană şi al doilea copil. De asemenea, riscul de hemoragie majoră este de 2,3% în cazul naşterii naturale şi de doar 0,8% în caz de cezariană.

Citeşte şi:
Ai bacteria ulcerului? Poţi face diabet!

Cum îţi afectează somnul îmbătrânirea ochilor

Puţine femei pot naşte natural a doua oară

Din femeile implicate în studiul australian care au vrut să nască natural a doua oară, doar 57% au putut să o facă, restul au fost nevoite să facă operaţie de cezariană, din considerente medicale.
Medicii recomandă femeilor să aleagă naşterea naturală chiar de la primul copil, dacă nu există indicaţii medicale pentru cezariană.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite