De ce tot mai multe femei îmbătrânesc timpuriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În farmacii există teste speciale, similare celor de sarcină, prin care femeile pot afla dacă au intrat la menopauză
În farmacii există teste speciale, similare celor de sarcină, prin care femeile pot afla dacă au intrat la menopauză

Procentul femeilor care intră la menopauză înaintea vârstei de 40 de ani a crescut în ultima perioadă, au observat specialiştii. De vină pentru acest fenomen este stilul de viaţă.

Statisticile recente arată că menopauza precoce (numită şi prematură), adică cea care debutează înaintea vârstei de 40 de ani, este tot mai frecvent întâlnită. Potrivit unei statistici realizate de Colegiul Imperial din Londra, numărul femeilor care intră timpuriu la menopauză a crescut de la 1% la 6% din anii '80 şi până astăzi. Vârsta medie de instalare a menopauzei este, în mod normal, de 49-51 de ani. „Menopauza prematură este mai frecventă decât cred oamenii", spune Nick Panay, preşedintele Societăţii Britanice pentru Menopauză.

Fumatul, una dintre cauze

O parte dintre femeile care îşi pierd precoce fertilitatea le moştenesc pe mame, pentru că genele „dictează" vârsta de instalare a menopauzei. Însă dincolo de componenta genetică, specialiştii spun că o influenţă deloc de neglijat o are stilul de viaţă. Aceiaşi cercetători ai Colegiului Imperial din Londra susţin că fumatul poate să scadă vârsta de instalare a menopauzei.

Ce chimicale influenţează hormonii

Substanţele chimice cu care femeile intră în contact ar putea, de asemenea, să le reducă perioada de fertilitate prin dezechilibrul hormonal pe care-l creează. Expunerea la compuşi perfluorinaţi (prescurtaţi PFC) ar avea o influenţă în această privinţă, potrivit unui studiu. Aceste substanţe sunt foosite la scală largă în industrie şi se găsesc inclusiv în materiale textile, în obiectele de mobilier şi în ambalajele alimentare de plastic. Compuşii perfluorinaţi scad nivelul hormonilor feminini estrogeni.

Chiar şi situaţia socioeconomică poate influenţa vârsta la care femeile îşi pierd fertilitatea. Specialiştii Şcolii de Sănătate Publică a Universităţii din Boston spun că femeile care nu au o stare materială proastă sunt cu 80% mai predispuse să intre timpuriu la menopauză, din cauza unui amestec de factori, printre care stresul, alimentaţia dezechilibrată şi starea precară de sănătate.

Grăbeşte apariţia bolilor bătrâneţii

Menopauza precoce expune femeilor unor riscuri, cum ar fi cel de anevrism cerebral (care poate evolua în accident vascular cerebral) şi de boli care apar după vârsta de 50 de ani în mod normal, precum afecţiunile cardiovasculare, osteoporoza şi bolile neurologice de tipul demenţelor Alzheimer şi Parkinson. Femeile care intră timpuriu la menopauză au un risc cu 80% mai mare de a face o boală cardiovasculară, comparativ cu cele la care menopauza se instalează între 52 şi 55 de ani. Per ansamblu, sănătatea unei femei care intră precoce la menopauză este mai precară şi riscul de deces timpuriu - mai mare.

Citeşte şi:
Cum alegi farfuriile ca să mănânci mai puţin

TEST Cât de sănătos te hrăneşti

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite