Cum alegi farfuriile ca să mănânci mai puţin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Culoarea farfuriilor ne poate influenţa apetitul, potrivit unor cercetări
Culoarea farfuriilor ne poate influenţa apetitul, potrivit unor cercetări

Dacă vrei să scapi de câteva kilograme, poţi reduce din cantitatea de mâncare consumată zilnic cu ajutorul farfuriilor potrivite. Află cum trebuie să fie ele!

Nutriţioniştii au observat că oamenii mănâncă mai mult atunci când aleg farfurii de aceeaşi culoare ca alimentele pe care le consumă. Când culoarea este asemănătoare, consumăm cu aproximativ 20% mai mult decât atunci când mâncăm din farfurii care fac contrast cu alimentele.

În cadrul unui studiu, cercetătorii de la Universitatea „Cornell" din New York, SUA, au servit unor voluntari paste cu sos de roşii într-o farfurie roşie şi paste cu sos de smântână într-o farfurie albă. Porţiile consumate de aceştia au fost cu 17-22% mai mari decât ale voluntarilor care au mâncat în farfurii cu o culoare ce contrasta cu preparatele. Nutriţioniştii cred că acest lucru se datorează faptului că oamenii nu-şi dau seama ce cantitate de mâncare pun în farfurii. Atunci când există un contrast, ei reevaluează porţiile.

Farfuriile mici, de pereferat celor mari

Un alt truc oferit de nutriţionişti este de a servi mâncarea în farfurii mici, mai degrabă decât în unele mari, întinse. În acest mod, se creează iluzia că porţia de mâncare este mare. o statistică publicată cu ceva timp în urmă arăta că oamenii mănâncă de regulă în jur de 92% din cantitatea de mâncare pe care o au pe farfurie, indiferent de mărimea ei.

Cele roşii ne "taie" apetitul

La începutul anului, o altă echipă de cercetători a publicat în revista „Appetite" un studiu potrivit căruia ar rebui să folosim veselă roşie dacă vrem să mâncăm mai puţin. Farfuriile roşii ne determină să mâncăm cu 40% mai puţin, spuneau cercetătorii. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul băuturilor dacă sunt consumate din pahare roşii. Explicaţia ar fi că oamenii asociază culoarea roşie unui pericol sau unei interdicţii.

Citeşte şi:
3 alimente care stimulează apetitul sexual

7 alimente care modifică mirosul corpului

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite