Rasismul se poate trata cu medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Convingerile rasiste pot fi combătute cu un medicament care există deja în farmacii
Convingerile rasiste pot fi combătute cu un medicament care există deja în farmacii

Un tip de pastile prescrise frecvent bolnavilor cardiaci au un efect secundar bizar: pot "şterge" convingerile rasiste.

Medicamentele în cauză se numesc betablocante şi sunt utilizate frecvent în tratamentul hipertensiunii, aritmiilor şi cardiomiopatiei hipertensive, dar şi ca tratament pentru migrene şi pentru glaucom. Potrivit specialistului în psihologie experimentală Sylvia Terbeck de la Universitatea Oxford, ele pot „trata" persoanele care au convingerea că anumite rase sunt inferioare altora.

În cadrul unui experiment, 18 bărbaţi caucazieni au primit propranolol, cel mai prescris betablocant, şi alţi 18 au primit medicamente placebo (fără niciun efect terapeutic). După una sau două ore de la administrarea celor două tratamente, autorii studiului au cerut apoi participanţilor la studiu să completeze un chestionar care măsura gradul de discriminare rasială.

Participanţii la experiment care au fost trataţi cu propranolol au avut, la nivel subconştient, mai puţine prejudecăţi rasiale, după cum a reieşit din interpretarea testului.

Cum acţionează

La baza comportamentului de discriminare rasială se află frica, potrivit unei teorii. Autorii studiului au explicat că propranololul acţionează atât asupra circuitelor nervoase care controlează funcţiile de bază ale organismului, aşa cum sunt ritmul cardiac şi presiunea sângelui, cât şi asupra regiunilor cerebrale care controlează frica şi alte emoţii. De altfel, propranololul este utilizat la ora actuală în tratamentul anxietăţii şi fobiilor.

Citeşte şi:
Cât contează dieta mamei pentru copil

Află ce infecţii poţi lua din spitale

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite