Ai rău de înălţime? Ia ibuprofen!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Există şi alte medicamente contra răului de altitudine, dar au mai multe efecte adverse decât ibuprofenul
Există şi alte medicamente contra răului de altitudine, dar au mai multe efecte adverse decât ibuprofenul

Ameţelile, stările de vomă şi durerile de cap pe care unele persoane le resimt la altitudine pot fi atenuate cu ajutorul banalului ibuprofen, au observat medicii.

Ibuprofenul este utilizat de câteva decenii ca medicament antialgic. Se pare însă că proprietăţile antiinflamatoare pe care le are ar putea fi utile şi pentru atenuarea stărilor de vomă, durerilor de cap şi ameţelilor cu care se confruntă persoanele cu rău de înălţime. Au observat acest beneficiu cercetătorii de la Universitatea din Colorado din SUA în urma unui studiu de mică amploare, la care au participat 86 de bărbaţi şi de femei.

Care este doza optimă

Potrivit specialiştilor americani, răul de înălţime poate fi tratat cu patru comprimate în doze de câte 600 mg de ibuprofen pe zi (câte unul la şase ore). 69% din participanţii la studiu care au luat placebo (medicamente fără efect terapeutic) au avut simptome de rău de înălţime. În schimb, procentul celor care s-au confruntat cu ameţeli şi stări de vomă după ce au luat ibuprofen a fost mult mai redus.

La ora actuală, există două medicamente care pot să trateze răul de altitudine, dar ambele au mai multe efecte secundare decât ibuprofenul. Cele două medicamente se numesc acetazolamidă şi dexametazonă.

Răul de înălţime apare de regulă la o altitudine mai mare de 2.000 de metri (de regulă la 2.500 de metri) şi este consecinţa scăderii concentraţiei de oxigen din aer. În jur de jumătate din oameni au rău de înălţime la altitudini mai mari de 3.500 de metri, potrivit statisticilor.

Citeşte şi:
Unele sortimente de pâine conțin chiar și opt tipuri de E-uri!

Ești obosit? Riști să te îngrași!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite