Ai grijă când mănânci, nu doar la ce mănânci!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frecvența și momentul zilei în care luăm masa sunt mai importante decât tipurile de alimente pe care le consumăm în ceea ce privește apariția obezității, arată un studiu recent efectuat de cercetătorii americani.

Oamenii de știință din cadrul Institutului pentru Studii Biologice Salk, din La Jolla, California, au studiat legătura dintre apariția obezității și momentul zilei în care luăm masa folosind animale de laborator. Astfel, profesorul Satchidananda Panda, autorul studiului, și colegii săi au hrănit două grupuri de cobai cu același tip de hrană, bogată în grăsimi. Subiecții dintr-un grup puteau să consume hrana doar într-un interval de opt ore, în timp ce ceilalți nu aveau restricții orare. Aportul caloric a fost identic pentru ambele grupuri.

Citește și...

Mâncarea grasă se depune pe talie în doar 3 ore
Mâncarea de spital din Marea Britanie este mai nesănătoasă decât un Big Mac

În paralel, alte două grupuri au fost hrănite în condiții similare cu alimente sănătoase. După trei luni, cobaii hrăniți indiferent de perioada zilei cu alimente bogate în grăsimi cântăreau cu 28% mai mult și prezentau un nivel ridicat al glicemiei. În schimb, cobaii hrăniți cu alimente bogate în grăsimi, dar care au fost consumate în intervalul de opt ore, nu au luat în greutate și nici nu au prezentat alte probleme de sănătate. 

Risc crescut de boli cronice

„Hrănirea în contratimp, deci contra bioritmului nostru natural, perturbă aportul nutriţional corect, antrenând dezordini în cronobiologia metabolică a organismului cu consecințe dramatice (somn agitat, trezire greoaie şi senzaţii de oboseală, luare în greutate, supraponderalitate, obezitate, creșterea riscului apariţiei hipertensiunii nocturne, a afecțiunilor gastro-intestinale și a maladiilor cronice)", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din București, în cartea „Noua ordine alimentară. Și noi ce mai mâncăm?", volumul 1.

Micul dejun menține nivelul colesterolului

Specialiștii insistă asupra importanței micului dejun. „Este cea mai importantă masă a zilei la care nu trebuie să renunţăm cu nici un preţ! Luarea corectă a micului dejun poate avea efecte benefice pentru menţinerea greutăţii normale şi a valorilor fiziologice ale colesterolului sanguin. Dacă nu luaţi micul dejun vă expuneţi riscului de a deveni obez (statistic, acest risc creşte cu 450 %!)", explică prof. Mencinicopschi.
De asemenea, este bine de știut că foamea exagerată din timpul serii este expresia unei proaste gestionări a consumului de alimente în timpul dimineţii şi prânzului, când se consumă frugal snacks-uri, chips-uri (junk-food) sau practic nu se consumă alimente.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite