Cum poţi să scazi natural nivelul tensiunii arteriale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Verdeţurile de primăvară sunt printre sursele bogate în vitamina C
Verdeţurile de primăvară sunt printre sursele bogate în vitamina C

Cătina, măceşele, citricele şi toate celelalte vegetale care conţin vitamina C ar trebui consumate zilnic de persoanele hipertensive, recomandă medicii.

Legumele şi fructele care conţin vitamina C reduc tensiunea arterială, au observat cercetătorii Universităţii „Johns Hopkins" din SUA. Însă pentru a avea acest efect, doza zilnică de vitamina C trebuie să fie de 500 mg, adică de peste cinci ori mai mare decât cea recomandată în mod normal (90 mg/zi).

Tensiunea arterială a persoanelor hipertensive care au participat la studiu a scăzut, în medie, cu aproape 5 mm Hg (milimetri coloană de mercur) după administrarea acestei doze. Prin comparaţie, tensiunea bolnavilor care au luat medicamente cum ar fi diureticele sau inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei a scăzut cu aproximativ 10 mm Hg.

Pe lângă rolul antioxidant pe care îl are, vitamina C ajută şi la menţinerea unui nivel ridicat de oxid nitric în organism, au explicat specialiştii americani. Acesta are proprietatea de a ţine sub control tensiunea arterială.

Care sunt cele mai bune surse

Deocamdată, oamenii de ştiinţă nu recomandă înlocuirea tratamentului antihipertensiv standard cu suplimente alimentare cu vitamina C, deoarece, susţin ei, sunt necesare mai multe studii pentru confirmarea acestei observaţii. Concomitent cu medicamentele, putem consuma însă legume, fructe şi verdeţuri bogate în vitamina C. Sursele cele mai bune sunt cătina (conţine de până la zece ori mai multă vitamina C decât citricele), măceşele, afinele, coacăzele (cele negre în special), pătrunjelul, urzicile, roşiile, citricele şi varza.

Citeşte şi:
Care este vârsta ideală să concepi un copil

Tu ştii câtă sare mănânci zilnic? Nu depăşi 6 grame!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite