Care este vârsta ideală să concepi un copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cuplurile în care partenerii au peste 35 de ani trebuie să depună mai multe eforturi  ca să aibă un copil
Cuplurile în care partenerii au peste 35 de ani trebuie să depună mai multe eforturi ca să aibă un copil

Bărbaţii pot deveni tătici până la adânci bătrâneţi, dar femeile trebuie să se hotărască la timp dacă vor să facă pasul spre maternitate.

Charlie Chaplin (la 73 de ani), Rod Stewart (la 66) şi Anthony Quinn (la 81 de ani) sunt doar câţiva dintre bărbaţii care au devenit părinţi la vârste înaintate. Astfel de reuşite se datorează biologiei masculine care face ca funcţia reproductivă să nu înceteze complet niciodată.

După cum ne spune Cezara Bucur, medic primar obstetrică-ginecologie cu experienţă în tratamentul infertilităţii şi în fertilizarea in vitro, bărbaţii sunt fertili toată viaţa dacă au gene bune şi un stil de viaţă sănătos.

Desigur, este nevoie de doi pentru a concepe un copil şi lucrurile ar fi stat cu totul altfel dacă partenerele acestor domni celebri ar fi trecut de vârsta menopauzei.

35 de ani: fertilitatea feminină se prăbuşeşte

Menopauza înseamnă întreruperea totală şi definitivă a capacităţii de a concepe un copil. Însă fertilitatea feminină scade vertiginos cu aproximativ 15 ani înainte de atingerea acestei pietre de hotar.

„La femei, după vârsta de 35 de ani începe o scădere masivă cantitativă, dar şi calitativă a foliculilor ovarieni (n.r. - precursorii ovulelor)", atrage atenţia medicul ginecolog Cezara Bucur, de la Dacia Medical Center din Bucureşti.

Astfel, studiile publicate în revista britanică „Human Reproduction" arată că o femeie cu vârsta cuprinsă între 19 şi 26 de ani are şanse de 50% de a rămâne însărcinată cu două zile înainte de ovulaţie (spermatozoizii trăiesc până la cinci zile odată ajunşi în corpul femeii).

 Între 27 şi 34 de ani, proporţia de reuşită ajunge la 40%, iar peste 35 de ani - la 20%. Procentele scad suplimentar dacă partenerul are peste 35 de ani, potrivit studiilor realizate la Universitatea italiană din Padova şi la Institutul Naţional de Ştiinţele Sănătăţii şi Mediului din Carolina de Nord (SUA). De vină este faptul că, odată cu trecerea timpului, şi calitatea spermei scade.

Lucrurile stau puţin diferit în ceea ce priveşte a doua sarcină. După cum ne spune medicul Cezara Bucur, „o femeie ar trebui să aibă măcar prima sarcină între 25 şi 30 de ani. S-a constatat că o femeie care este deja mamă are şanse mai mari să conceapă al doilea copil după 40 de ani decât o femeie primipară (n.r. - care are primul copil) la această vârstă. Femeile care au născut au o calitate ovocitară mai bună".

Procreare târzie, riscuri mai mari

Numeroase studii semnalează faptul că atât bărbaţii, cât şi femeile care devin părinţi la vârste înaintate îşi expun copiii unui risc mai mare de a suferi de boli precum autism, schizofrenie, tulburări bipolare şi sindrom Down.

De altfel, Societatea Americană pentru Medicina Reproducerii a fixat limita superioară de vârstă pentru donatorii de spermă la 40 de ani, iar clinicile britanice acceptă donatori de cel mult 39 de ani.

Cercetările realizate la Şcoala de Sănătate Publică Aarhus din Danemarca arată că un copil născut dintr-o mamă de peste 35 de ani are un risc cu 21-37% mai mare să sufere de autism faţă de unul născut sub această vârstă, iar dacă femeia devine mamă după vârsta de 40 de ani, acest risc creşte cu 28-65%.

Chiar dacă sunt de acord că ovulele şi spermatozoizii îmbătrâniţi pot prezenta mai multe defecte genetice, nu toţi specialiştii aderă la aceste statistici.

Marele mit al anticoncepţionalelor

Tot mai multe cupluri decid să aibă un copil mai târziu, din motive economice şi sociale. Uneori, această amânare se bazează pe o falsă credinţă: aceea că femeile care iau anticoncepţionale timp îndelungat vor avea şanse mai mari să rămână însărcinate mai târziu, după ce nu mai iau pilule, pentru că îşi conservă foliculii.

„Este unul dintre cele mai mari mituri. În realitate, ne naştem cu o rezervă de foliculi care se consumă indiferent de ceea ce facem. Foliculii care nu ajung la maturitate mor, procesul se numeşte atrezie foliculară. În fiecare lună, 10-15 foliculi încep să se matureze şi doar unul iese câştigător. Chiar dacă iei anticoncepţionale şi opreşti ovulaţia, procesul de atrezie continuă!", subliniază medicul Cezara Bucur.

Atrezia foliculară începe de la naştere şi nici stilul de viaţă sănătos nu o poate stopa. O altă falsă credinţă este aceea că procedurile de stimulare ovariană din cadrul fertilizărilor in vitro ar consuma rezerva de foliculi a ovarului.

În realitate, „stimulând şi forţând foliculii, nu îi consumăm, ci îi valorificăm, îi recrutăm pe toţi şi dăm şanse să se matureze şi celor care altfel n-ar fi ajuns la maturitate, n-ar fi câştigat competiţia", explică ginecologul.

Fumatul grăbeşte sterilitatea

Nu doar vârsta, ci şi obiceiuri precum fumatul, consumul de alcool şi acumularea de kilograme în exces afectează funcţia reproductivă la ambele sexe. Medicul ne spune că marile fumătoare îşi consumă rezerva ovariană cu doi ani mai repede decât dacă nu ar fuma.

„Fumatul afectează endometrul, lichidul folicular şi mucusul cervical şi scade şansele de reuşită în cazul unei fertilizări in vitro", explică medicul ginecolog.

Anticoncepţionalele nu se iau fără întrerupere. La intervale de un an-un an şi jumătate, ar trebui să se facă o pauză de una-două luni."

Cezara Bucur medic primar obstetrică-ginecologie

Infertilitatea afectează 15% din cupluri

La nivel mondial, peste 10% din cupluri sunt sterile, iar în ţara noastră proporţia se ridică la 15%, potrivit asocia­ţiei „SOS Infertilitatea".

Infertilitatea masculină este responsabilă de o treime din aceste cazuri, iar în 50% din situaţii, ambii parteneri sunt infertili. Un cuplu este infertil atunci când nu reuşeşte să conceapă un copil după 12 luni de relaţii sexuale neprotejate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite