Inima poate fi „reparată" complet după un infarct

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În România, infarctul miocardic provoacă zilnic 40 de decese
În România, infarctul miocardic provoacă zilnic 40 de decese

O substanţă injectabilă care stimulează regenerarea celulelor cardiace după infarct a fost testată cu succes pe 80 de persoane.

Noul tratament, denumit BB3, nu doar că stopează evoluţia infarctului, dar ajută şi regenerarea muşchiului inimii. În timpul unui astfel de eveniment cardiac, el nu mai este alimentat cu sânge şi se necrozează.

Oferă protecţie ţesutului cardiac

Substanţa activă a medicamentului imită o moleculă ce face parte din mecanismele naturale prin care inima se „repară". Aceasta se numeşte factor de creştere a hepatocitelor şi regenerează, da şi protejează inima de alte leziuni. În cadrul studiului clinic efectuat de cercetătorii Universităţii Yale din SUA , 80 de persoane care au suferit un infarct au primit medicamentul injectabil. După patru zile de administrare, ţesutul lor cardiac era în mare parte refăcut, spre deosebire de cel al unor bolnavi care au primit doar soluţie salină. Nu se ştie deocamdată în cât timp va ajunge în spitale tratamentul revoluţionar.

Util şi în caz de atac cerebral

Oamenii de ştiinţă speră ca tratamentul să fie util şi în alte urgenţe medicale, cum ar fi accidentul vascular cerebral ischemic. Acesta este cauzat de un cheag de sânge care blochează alimentarea cu sânge a unor zone din creier. În funcţie de extinderea leziunilor, există riscul ca accidentul vascular să provoace paralizie. Cercetătorii americani au anunţat că au programat deja un studiu clinic prin care vor verifica eficienţa tratamentului în astfel de cazuri.

Citeşte şi:
Tot mai mulţi bărbaţi suferă de anorexie

Aşa poţi scăpa de stresul acumulat într-o zi de muncă!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite