3 reţete sănătoase de post

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă vrei să ţii post fără să-ţi pui sănătatea în pericol, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi îţi recomandă trei reţete de post pe care le poţi găti rapid şi cu efort minim. În plus, aceste preparate îţi asigură necesarul de vitamine şi de minerale de care organismul are nevoie pentru a funcţiona normal.

Postul este perioada ideală în care ne putem detoxifia organismul. Condiţia este să evităm produsele din supermarketuri aşa-numite de post (de exemplu, pateu vegetal, parizer vegetal), deoarece sunt doldora de aditivi alimentari nocivi. În schimb, se vor prefera fructele şi legumele. Deoarece o parte din legume şi din leguminoase trebuie preparate termic, vom alege metodele sănătoase de gătire. Nutriţioniştii ne recomandă să le preparăm, pe cât posibil, la abur sau înăbuşit.

1.Cuşcuş cu legume

Într-un castron mare, se pune 100 g de cuşcuş prefiert. Separat, se pune la fiert apă cu puţină sare, iar după ce a dat în clocot se toarnă peste cuşcuş. Se acoperă cu un capac şi se lasă circa cinci minute pentru ca apa să fie absorbită de cuşcuş. Între timp, se curăţă şi se taie mărunt legumele: trei roşii, un ardei gras, doi castraveţi şi o legătură de pătrunjel. Legumele se adaugă peste cuşcuş. Se condimentează cu sare şi cu piper după gust. Pentru a da un gust mai savuros preparatului, se adaugă un strop de ulei de măsline şi puţină lămâie.

Mâncarea este uşor de digerat, energizantă, vitaminizantă, remineralizantă şi bogată în fibre alimentare.

2. Orez cu ciuperci

Toacă mărunt două cepe mici şi căleşte-le împreună cu doi-trei căţei de usturoi pisaţi şi cu un morcov dat prin răzătoare. După ce amestecul se înmoaie, adaugă ciupercile tăiate (nu le tăia foarte mărut) şi o cană de vin alb şi lasă-le să fiarbă înăbuşit la foc mic. În paralel, fierbe o cană de orez cu două căni de apă şi cu o lingură de ulei de măsline. După ce orezul a fiert se combină cu legumele, se condimentează şi se dă la cuptor.

Preparatul este imunostimulator, energizant şi acţionează ca un tonic digestiv.

3. Ciorbă de fasole

Cu o seară înainte, fasolea se pune la înmuiat în apă rece, iar a doua zi se fierbe. După 15 minute, apa se aruncă. Peste fasole se adaugă altă cantitate de apă, fiartă în prealabil.  Acest procedeu se recomandă de trei ori. În paralel, într-o tigaie, se călesc legumele: trei morcovi, o ceapă şi o bucată de ţelină. Iar la final, se adaugă roşiile. Atunci când fasolea este pe jumătate fiartă, se combină cu legumele călite. După ce mâncarea este gata, se condimentează cu sare şi cu piper.

Procesul de preparare a fasolelor este extrem de important, deoarece ajută la eliminarea zaharurilor (rafinoza, stahioza şi melibioza) care balonează. Fasolea poate fi consumată de diabetici şi de persoanele cu boli cardiovasculare. În plus, ajută la întărirea sistemului imunitar şi are potenţial detoxifiant. În ceea ce priveşte legumele, acestea vor fi preparate „al dente”, deoarece în acest mod îşi păstrează nutrienţii.

Citeşte şi:
Cât de necesare sunt curele detoxifiante
.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite