Copiii cu taţi fumători au un risc mai mare de leucemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbaţii care fumează în perioada în care concep un copil pun în pericol sănătatea acestuia. Potrivit unui studiu, copilul va avea un risc cu 15% mai mare de a dezvolta leucemie.

Citeşte şi:
«De mâine, renunţ la fumat!»

Ţigara de după trezire favorizează cancerul pulmonar

Cercetătorii de la Institutul Telethon de Cercetare Sănătăţii Copilului din Australia au intervievat familiile a aproape 400 de copii cu leucemie acută limfoblastică, cea mai frecventă formă de cancer la copii şi a altor 800 de copii fără probleme de sănătate, care avea aproximativ aceeaşi vârstă cu cei bolnavi. Specialiştii au descoperit că obiceiul mamelor de a fuma în perioada concepţiei nu a influenţat riscul de cancer al copiilor, cel al taţilor creşte cu 15% riscul de leucemie.

Toxinele afectează ADN-ul spermatozoizilor

Cu cât numărul de ţigări fumate de tată este mai mare, cu atât creşte probabilitatea copilului de a dezvolta această formă de cancer, susţin cercetătorii australieni în studiul lor. Copiii ai căror taţi fumează cel puţin 20 de ţigări pe zi în perioada concepţiei au un risc cu 44% mai mare de a fi diagnosticaţi cu leucemie acută limfoblastică.

„Fumul de ţigară conţine toxine şi este posibil ca ele să afecteze ADN-ul spermatozoizilor. Aceştia sunt capabili să fertilizeze ovulul şi pot să favorizeze apariţia unor boli", a explicat Patricia Buffler, profesor în cadrul Universităţii din California, SUA.

Apariţia bolii, influenţată de mai mulţi factori

Leucemia acută limfoblastică afectează trei-cinci copii din 100.000, potrivit statisticilor. Fumatul este doar unul dintre factorii care contribuie la apariţia acestei forme de cancer, iar specialiştii spun că, de regulă, sunt necesari mai mulţi factori de risc pentru ca boala să apară. Studiile anterioare au arătat că şi expunerea gravidei la pesticide şi la raze X creşte riscul copiilor de a dezvolta leucemie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite