Pericolele care zac în frigider: Cum să-ţi depozitezi alimentele pentru a nu te îmbolnăvi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Modul în care ne organizăm frigiderul favorizează sau nu răspândirea bacteriilor şi contaminarea altor alimente
Modul în care ne organizăm frigiderul favorizează sau nu răspândirea bacteriilor şi contaminarea altor alimente

Albul imaculat şi temperaturile scăzute din frigider nu sunt semne incontestabile ale igienei desăvârşite. Ba mai mult, felul în care depozităm mâncărurile şi frecvenţa curăţirii frigiderului influenţează riscul de îmbolnăvire.

Doar sertarul de legume conţine de 750 de ori mai mulţi microbi decât media obişnuită, iar printre aceştia se numără şi bacterii foarte periculoase, precum E.coli, salmonella, stafilococul, streptococul, bacillus cereus şi listeria, arată un studiu efectuat de cercetătorii britanici.

Citeşte şi:
Frigiderul tău depozitează aproape 8.000 de bacterii pe centimetru pătrat

Cum să-ţi aranjezi mâncarea în bucătărie pentru a mânca mai sănătos şi mai puţin

Totodată, modul în care ne organizăm frigiderul favorizează sau nu răspândirea bacteriilor şi contaminarea altor alimente, care cauzează deseori toxiinfecţii alimentare.

"Majoritatea cazurilor de toxiinfecţii alimentare sunt generate de gătitul la temperaturi mai mici decât cele recomandate sau de contaminarea produselor", a declarat profesorul Tom Humphrey, de la Institutul pentru Sănătate Globală şi Infecţii din cadrul Universităţii din Liverpool.

Potrivit specialistului britanic, dacă înţelegem procesul de răspândire bacteriană putem să ne ferim de eventualele îmbolnăviri cauzate de alimentaţie.

1. Temperatura din frigider trebuie să fie sub 5 grade Celsius

"Multe persoane au impresia greşită că microbii mor odată cu răcirea mâncărurilor. Temperaturile scăzut nu fac altceva decât să încetinească ritmul de reproducere a bacteriilor, pentru ca alimentele să nu se altereze rapid", a atras atenţia profesorul Humphrey.

Totuşi, germeni precum Listeria care este prezentă în brânzeturi şi în cărnuri procesate continuă să se multiplice chiar şi la temperaturi de -1 grad Celsius. Listeria poate provoca toxiinfecţii ale căror simptome se ascund sub forma manifestărilor gripei, iar în anumite cazuri poate cauza septicemia şi meningită.

Profesorul Humphrey a precizat că majoritatea oamenilor nu setează temperatura frigiderului la cât ar trebui, adică la mai puţin de 5 grade Celsius.

2. Curăţaţi frigiderul cel puţin o dată la pe săptămână

Pentru igiena aparatului, specialistul britanic recomandă spălarea lui integrală, care implică şi folosirea unor substanţe dezinfectante, cel puţin o dată pe săptămână. Zonele în care sunt depozitate cărnuri negătite ar trebui curăţate chiar mai des, aproximativ la două-trei zile.

3. Nu puneţi carnea peste sertarul cu legume

Una dintre principalele cauze ale toxiinfecţiilor este contaminarea alimentelor. Răspândirea germenilor are loc mai uşor dacă depozitarea nu respectă anumite reguli stricte.

image

"Un exemplu este puiul, care poate fi infectat cu germenul campylobacter. În anumite cazuri de îmbolnăviri, microbul poate duce chiar şi la deces. Bacteria poate contamina legumele dacă puiul a fost ţinut deasupra sertarului pentru vegetale iar câţiva stropi din zeama lui s-au scurs peste legume. Într-adevăr, campylobacter-ul moare când puiul este preparat la temperaturi înalte, dar el nu dispare de pe legumele ce sunt spălate doar cu apă şi, deseori, mâncate crude", a afirmat profesorul Humphrey.

În Marea Britanie, infecţiile cu microbul campylobacter reprezintă 30% din totalul cazurilor de toxiinfecţii alimentare. Din aproximativ 320.000 de cazuri înregistrate în doi ani, 76 s-au soldat cu decesul bolnavilor. Totodată, Agenţia pentru Siguranţă Alimentară din Regatul Unit a avertizat că 65% din puii existenţi pe piaţă şi destinaţi gătitului sunt contaminaţi cu această bacterie.

4. Atenţie la brânzeturi!

Brânzeturile ridică alte probleme de depozitare, dar şi de sănătate. "Brânza poate fi contaminată cu Listeria. Bacteria se răspândeşte pe celelalte mâncăruri printr-o simplă atingere", a declarat Humphrey.

El recomandă spălatul frecvent al mâinilor si depozitatul brânzei separat de orice alt aliment.

5. Spălaţi legumele de mai multe ori

Mâncaţi multe fructe şi legume! Recomandarea nutriţioniştilor, dacă este respectată, aduce beneficii semnificative sănătăţii. Dar nu şi dacă ele sunt contaminate.

E.Coli este bacteria cel mai des întâlnită pe legume. "Deşi contaminarea cărnurilor cu E.Coli s-a redus considerabil în ultimii ani, cea a vegetalelor se menţine, în continuare, la niveluri periculos de mari", a adăugat specialistul britanic, citat de publicaţia "The Daily Mail".

Microbul se găseşte în pământul în care au crescut legumele, care sunt o "rampă de lansare" către celelalte alimente, odată depozitate în frigider.

Din acest motiv, spălarea repetată a legumelor, cu apă abundentă, pentru îndepărtarea fiecărei urme de pământ, scade riscul de infectare cu E.Coli.

6. Înlocuiţi mai des recipientele de păstrare

Până la 5% din cazurile de toxiinfecţie alimentară sunt cauzate de microbi prezenţi pe cereale şi condiment. Bacillus cereus este principalul responsabil de aceste îmbolnăviri, care se manifestă prin ameţeli, stări de greaţă, vomă şi diaree. Locul preferat al Bacillus cereus este orezul. Bacteria trece chiar şi de procesul de fierbere. Odată răcit orezul, microbul se "trezeşte" şi produce spori toxici.

Pentru a evita infecţiile cauzate de acest germen, specialiştii în igienă alimentară recomandă înlocuirea recipientelor vechi de păstrare a cerealelor sau a produselor din cereale şi a condimentelor. Cu cât sunt schimbate mai des, cu atât riscurile unei toxiinfecţii scad.

Totodată, orezul gătit şi nemâncat ar trebui aruncat la gunoi după trei zile pentru că, ţinut în frigider, facilitează răspândirea sporilor toxici.

7. Nu ne mai putem baza pe miros

Trebuie să fim atenţi şi la mâncărurile procesate. Profesorul Humphrey a avertizat că mirosul îmbietor şi gustul puternic condimentat pot ascunde alimente uşor alterate.

"În multe cazuri, mâncarea procesată sau preparată în oraş arată bine, miroase bine, dar este periculoasă. În prezent, nu ne mai putem baza pe propriile noastre simţuri pentru a detecta produse stricate sau în curs de alterare", a precizat specialistul.

El recomandă să aruncăm alimentele procesate ale căror ambalaje de păstrare au stat deschise trei zile. Odată desigilate, nu mai prezintă siguranţă pentru sănătate. Totodată, să fim foarte exigenţi când alegem localurile unde mâncăm în oraş.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite