De ce unii oameni se tem de culori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La vederea culorii albastre sau galbene, unele persoane au dureri de cap, ameţeli şi chiar atacuri de panică. Aceste suferinţe sunt atribuite unei fobii mai puţin obişnuite.

Oamenii pot dezvolta fobii la oricare dintre obiectele sau vietăţile din jur. Unele temeri, cum ar fi cea de şoareci sau cea de reptile, sunt întâlnite mai des, în vreme ce altele se înscriu în categoria temerilor bizare. De exemplu, există persoane care se tem de flori (antofobie), de praf (amatofobie), de bărbaţi cu chelie (peladofobie) sau de... culori. Cei care suferă de această fobie sunt nevoiţi să evite obiectele colorate. În caz contrar, riscă să se confrunte cu dureri de cap, ameţeli, greaţă, anxietate şi cu atacuri de panică. Evitarea culorilor este un lucru dificil de realizat, iar din acest motiv, cromatofobia afectează adeseori viaţa de zi cu zi.

Genele ar putea juca un rol în apariţia ei

Nu se ştie exact ce anume declanşează cromatofobia. Unii psihologi sunt de părere că de vină este o experienţă neplăcută din trecut care a implicat culori. Ereditatea, particularităţile genetice ale individului sau un dezechilibru în chimia creierului sunt de asemenea incriminate pentru dezvoltarea temerilor exagerate faţă de obiecte şi vietăţi.

Numele fobiilor pentru fiecare culoare în parte este diferit. Astfel, fobia pentru galben se numeşte xantofobie, pentru albastru cianofobie, pentru alb - leucofobie, pentru negru melanofobie, pentru verde - clorofobie, iar fobia pentru culoarea roşie se numeşte eritrofobie.

Din fericire, cromofobia poate fi cel puţin estompată cu ajutorul psihoterapiei. Ca şi celelalte fobii, ea se tratează prin expunerea graduală a persoanei în cauză la obiectul fobiei - în acest caz la culoare - cu scopul de a o desensibiliza. Şi hipnoterapia s-a dovedit eficientă în tratamentul acestei fobii.

Citeşte şi:
2 din 3 operaţii de apendicită se fac inutil

Nu te enerva! Scrie cu stânga!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite