Ce să nu mănânci când te doare capul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În foarte multe cazuri, durerile de cap sunt declanşate de alimentele pe care le consumăm
În foarte multe cazuri, durerile de cap sunt declanşate de alimentele pe care le consumăm

Ar trebui să scoţi din alimentaţie telemeaua, unii aditivi alimentari şi unii îndulcitori artificiali dacă te confrunţi cu dureri de cap.

Citeşte şi:
3 tipuri de dureri de cap care trebuie să te trimită urgent la spital

Chiar şi alimentele naturale, care nu conţin E-uri, pot să agraveze durerile de cap. Unele dintre ele conţin substanţe care fie cresc nivelul tensiunii arteriale, fie au efect excitant asupra celulelor nervoase. În ambele cazuri, intensitatea durerilor de cap creşte.

Ciocolata. Cafeina are un efect excitant asupra celulelor nervoase şi poate agrava durerile de cap. Cafeaua şi produsele de tip cola sunt şi ele de evitat dacă te confrunţi cu această problemă.

Brânza fermentată. Tiramina, un aminoacid care se găseşte în telemea, în brânza de burduf, în feta, în parmezan şi în Camembert, poate fi nu doar un factor agravant al durerilor de cap, ci şi unul declanşator. Tiramina creşte nivelul tensiunii arteriale şi provoacă în acest mod migrene. Ea se găseşte şi în alte alimente, cum ar fi alunele, soia, carnea afumată şi cea procesată, peştele afumat, iar în cantităţi mai mici - bananele şi portocalele.

Supele concentrate. Mai multe studii au semnalat faptul că glutamatul de sodiu, unul dintre cei mai folosiţi aditivi, poate agrava durerile de cap. Îl găseşti în foarte multe alimente din comerţ: în sosuri, supe concentrate, mezeluri, budinci, etc. Pe etichetă se poate găsi şi sub alte denumiri: glutamat monosodic, monosodium glutamate, natrium glutaminat, sodium 1 glutamate sau E621.

Îndulcitorii artificiali. Aspartamul este şi el în categoria substanţelor care pot declanşa dureri de cap, aşa încât ar fi de preferat să foloseşti îndulcitori naturali dacă te confrunţi cu această problemă. Mierea este cea mai bună opţiune.

Mezelurile. Salamurile, cârnaţii şi şunca pot conţine nitriţi şi nitraţi, care dau culoarea roşiatică şi care conferă un plus de aromă. Însă aceştia se numără printre factorii agravanţi ai migrenelor.

Îngheţata. Alimentele şi băuturile reci nu sunt recomandate în caz de dureri de cap. Ele pot avea efect agravant mai ales dacă sunt consumate după ce ai făcut exerciţii fizice şi temperatura corpului este ridicată.

Alimentele sărate. Atunci când consumăm o cantitate mare de sare, circulaţia sângelui se reduce semnificativ, iar celulele nervoase nu mai primesc suficient oxigen, ceea ce favorizează sau agravează durerile de cap. Ar trebui să consumăm zilnic cel mult 5 grame de sare pe zi, dar majoritatea oamenilor consumă de trei ori mai mult.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite