Mănâncă încet pentru a nu te îngrăşa!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Masa nu trebuie luată pe fugă, iar fiecare îmbucătură trebuie mestecată de cel puţin 20 de ori.

Kilogramele se pot acumula foarte uşor şi atunci când mâncăm foarte repede, potrivit oamenilor de ştiinţă greci de la Universitatea din Atena. Atunci când mâncăm pe fugă, activitatea leptinei, hormon care declanşează în creier senzaţia de saţietate, este blocată şi, astfel, riscăm să ne supraalimentăm.

“Pentru a nu fi tentaţi să mâncăm în grabă este recomandat ca atunci când ne aşezăm la masă să savurăm mâncarea mai întâi cu privirea şi abia după aceea să începem să mâncăm. Doar în acest fel, ne putem abţine să nu terminăm tot din farfurie în doar câteva minute”, explică medicul  Alexander Kokkinos de la Spitalul General „Laiko” din Atena.

19 voluntari au fost împărţiţi în două grupuri. Voluntarii din primul grup au mâncat câte 150 g de îngheţată în cinci minute, iar restul în 30 de minute. De asemenea, cercetătorii au luat mostre de sânge pentru a măsura nivelul leptinei atât înainte, cât şi după 30 de minute de la terminarea îngheţatei. S-a observat că voluntarii din primul grup aveau un nivel scăzut de leptină în sânge.

Mestecă de cel puţin 20 de ori

Nutriţioniştii ne recomandă să mestecăm alimentele, pe cât posibil, de cel puţin douăzeci de ori, deoarece, în acest mod, se transmit semnale către organele care secretă sucurile (gastric, pancreatic) necesare pentru digerarea hranei. În caz contrar, mâncarea va ajunge insuficient mărunţită în stomac, iar organismul va fi nevoit să secrete mai mult suc gastric pentru a o putea digera.

Citiţi şi:
Dieta care te pune pe picioare în caz de viroze

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite