Dieta care ne pune pe picioare în caz de viroze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atunci când suntem bolnavi, vindecarea depinde în mare măsură de „forma“ în care se află sistemul imunitar. Alimentele pe care le consumăm fortifică sau, dimpotrivă, slăbesc apărarea naturală a organismului. Iar în caz de viroze, dieta poate fi, uneori, unicul tratament.

Atunci când suntem răciţi, gândul la mâncare este ultimul care ne dă târcoale. Organismul ne spune singur că nu are nevoie de mese copioase, care i-ar fura şi bruma de energie rămasă după ce şi-a pus în alertă mecanismele de apărare. Mai ales acum, trebuie să alegem alimente bogate în nutrienţi, care să ne ajute corpul să se însănătoşească repede şi fără mari sacrificii. Iată cu ce este bine să te hrăneşti.

Fructele şi legumele proaspete întăresc apărarea

Organismul „sub asediu" are nevoie de vitamine cu proprietăţi antioxidante, precum vitaminele A, C şi E. Surse importante de vitamina C sunt citricele, varza albă şi roşie, pătrunjelul şi gogoşarii, chiar şi în forma murată. O salată de broccoli şi de morcovi daţi în clocot timp de un minut sau fierţi la abur trei minute aduce necesarul de vitamina A pe o zi. Ceapa, usturoiul şi prazul consumate în stare crudă au efecte antiinflamatoare. Usturoiul conţine şi alicină, un compus cu sulf care stimulează producerea de celule „de apărare". Nu uita de zinc,  mineral important nu doar pentru piele şi pentru unghii, ci şi pentru mobilizarea limfocitelor T. Zincul se găseşte în carnea roşie, în cereale, în legumele cu frunză verde şi în seminţe. Încearcă o salată de ţelină şi de măr date pe răzătoare, peste care adaugi zeamă de lămâie şi un pic de ghimbir - toate ingredientele au proprietăţi antiinfecţioase.

Consumă proteine de calitate înaltă

Produsele de origine animală sunt extrem de importante în zilele de boală, mai ales dacă ţinem cont de faptul că toţi factorii implicaţi în imunitate sunt proteine (globuline, citokine). Alege carnea săracă în grăsimi, cum ar fi cea de pui sau de curcan, dar şi peştele, oul şi soia. În plus, proteinele de calitate înaltă protejează masa musculară, care suferă în timpul răcelii. Tradiţionala supă de pui recomandată în caz de răceală nu este un mit.

Conţine o cantitate crescută de cisteină, aminoacid care ajută la descongestionarea căilor respiratorii. În plus, supa ne hidratează şi reduce inflamaţia. Ideală este supa de pui pregătită în casă, clară, în care ai adăugat legume şi tăiţei sau orez integral. Supele-cremă care conţin smântână sunt mai greu de digerat, iar cele instant sunt de-a dreptul interzise, pentru că sunt bogate în monoglutamat, un potenţiator de gust care suprasolicită organismul.

Mai mult Omega 3, mai puţin Omega 6

Pentru a nu suprasolicita organismul, redu cantitatea de grăsimi, limitându-te la acelea cu adevărat benefice, care scad inflamaţia: peştele, uleiul de măsline, nucile sau migdalele. Pentru a funcţiona corespunzător, sistemul nostru imunitar are nevoie de o dietă în care cantitatea de acizi graşi Omega 6 este cel mult triplă faţă de cantitatea de Omega 3. Pentru că acest raport este dificil de calculat, ai grijă să alegi cât mai multe alimente-sursă de Omega 3.

Cel mai bun astfel de aliment este peştele oceanic (hering, sardină, ton sau somon), dar şi legumele cu frunze verzi şi seminţele (nuci, migdale crude) care conţin acizi graşi sănătoşi. Pe de altă parte, excesul de Omega 6 favorizează inflamaţia din organism şi poate fi evitat prin scăderea consumului de ulei de floarea-soarelui sau de porumb.

Evită produsele cu efect inflamator

Tocmai lipsa poftei de mâncare te poate ajuta să mănânci mai sănătos atunci când eşti răcit. Pentru că mâncăm mai puţin, avem şanse mai mari să facem alegeri mai sănătoase. În plus, atunci când ni se face sete, simţim nevoia să bem un ceai sau un suc proaspăt de lămâie, pentru că ne-am obişnuit cu acest ritual care ştim că ne face bine. Iar atunci când vrem să luăm o gustare, fast-foodul nu ne mai tentează. Nitriţii din mezeluri şi grăsimile saturate din produsele prăjite sau de patiserie cresc gradul de inflamaţie în corp şi pun presiune pe sistemul imunitar. În plus, aduc calorii goale organismului, care furnizează doar energie, nu şi nutrienţi.

Bea multe lichide!

Hidratarea este esenţială atunci când suntem răciţi. Pe lângă o supă caldă zilnic, alte băuturi care ne pun pe picioare sunt limonada preparată în casă, sucul de roşii (sursă de vitamina A şi de licopen) şi ceaiurile calde, care stimulează procesul de sudoraţie. Poţi pregăti şi un shake din legumele sau din fructele preferate, proaspete sau fierte.

Specialistul nostru

Adrian Copcea
medic specialist nutriţionist şi diabetolog Cluj-Napoca

O alimentaţie bogată în fructe şi în legume proaspete, în proteine de origine animală de calitate înaltă, cu un raport optim între principiile nutritive va permite sistemului imunitar să prevină îmbolnăvirea şi să reacţioneze corespunzător în caz de boală. Dar pentru că ritmul de viaţă şi posibilităţile financiare ne împiedică să facem întotdeauna cele mai bune alegeri, este bine să ţinem cont măcar de câteva aspecte. Recomand consumul de alimente bogate în antioxidanţi, precum citricele, broccoli, dar şi merele, ceapa şi usturoiul. Varza, în formă proaspătă, reprezintă o sursă importantă de vitamina C. Proteinele de origine animală ajută la menţinerea masei musculare, ce furnizează căldură organismului. Ouăle, carnea de peşte, de curcan, de vită sunt surse bune de proteine animale, dar şi de minerale implicate în apărarea organismului, cum ar fi zincul şi seleniul. A nu se ignora activitatea fizică, în măsura în care starea organismului o permite, pentru că mobilizează limfocitele.

Protecţie

Ia mese uşoare, dar bogate în nutrienţi şi în vitamine, „muniţie" pentru apărare.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite