Bei ceaiul fierbinte? Rişti să faci cancer de esofag!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lasă ceaiul cel puţin cinci minute la răcit din momentul în care l-ai pus în ceaşcă
Lasă ceaiul cel puţin cinci minute la răcit din momentul în care l-ai pus în ceaşcă

Dacă ai obiceiul să bei cafeaua sau ceaiul în mai puţin de două minute din momentul în care l-ai luat de pe foc, ai un risc de cinci ori mai mare de cancer esofagian, semnalează un studiu iranian.

Citeşte şi:
VIDEO 3 motive să nu mai pui zahăr în ceai sau în cafea

La ce ajută consumul de ceai verde

Băuturile mai fierbinţi de 65-69 de de grade Celsius dublează riscul unei persoane de a dezvolta cancer de esofag, iar cele cu o temperatură care depăşeşte de 70 de grade Celsius şi peste creşte acest risc de opt ori, potrivit cercetătorilor israelieni de la Universitatea din Teheran, care au publicat studiul lor în British Medical Journal.

Băuturile fierbinţi produc o inflamaţie a mucoasei care tapetează esofagul, iar această inflamaţie favorizează dezvoltarea celulelor anormale care produc cancerul, au explicat medicii.

Care este temperatura optimă

Ar trebui să bem ceaiul şi cafeaua la cel mult 65 de grade Celsius, spun specialiştii. O băutură ajunge la această temperatură dacă este lăsată cel puţin cinci minute la răcit după ce a fost luată de pe foc.

Observaţia cercetătorilor iranieni oferă o explicaţie pentru frecvenţa ridicată a cancerului de esofag în ţările din Orientul Mijlociu şi în toate celelalte ţări în care consumul de ceai fierbinte este o tradiţie. Până acum, nu era clar de ce numărul de cazuri este similar celui din Europa şi din America, unde principalii factori de risc pentru această formă de cancer sunt fumatul şi consumul de alcool. Pentru acest studiu, cercetătorii au urmărit obiceiurile populaţiei din provincia Golestan, situată în nordul Iranului, unde frecvenţa cancerului esofagian este printre cele mai ridicate din lume. Locuitorii acestei provincii nu sunt nici mari consumatori de alcool, nici fumători înrăiţi, însă au ceva în comun: cu toţii beau ceai fierbinte. În medie, fiecare dintre ei bea peste un litru de ceai negru pe zi, dar nu cantitatea este relevantă, spun oamenii de ştiinţă, ci temperatura lui.

În fiecare an, cancerul esofagian face peste o jumătate de milion de victime la nivel mondial, potrivit statisticilor internaţionale.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite