Cu un stil de viaţă sănătos putem preveni 40% din cazurile de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fumatul, consumul de alcool, excesul ponderal şi sedentarismul sunt vinovaţi pentru mai bine de jumătate din cazurile de cancer în lume, potrivit unui studiu amplu.

Citeşte şi:
Lupta împotriva cancerului de sân are sorţi de izbândă!

Carne roşie, cel mult trei porţii în 7 zile

Specialiştii organizaţiei nonguvernamentale Cancer Research UK au analizat, în cadrul celui mai mare studiu efectuat până acum, legătura dintre stilul de viaţă şi riscul de cancer. Ei au identificat 14 factori de risc pentru această maladie, printre care se numără fumatul, sedentarismul, surplusul de kilograme, lipsa naşterilor în cazul femeilor, consumul excesiv de sare şi de alcool. Aceşti factori sunt la originea a patru din zece cazuri de cancer diagnosticate, spun cercetătorii.

Cercetarea contrazice astfel convingerea că această maladie este cauzată în mare parte de bagajul genetic.

Fumatul, în topul celor mai frecvente cauze

Acest viciu este cel mai important factor de risc, el fiind implicat în apariţia unui caz de cancer din cinci. Harpal Kumar, directorul executiv al organizaţiei Cancer Research UK, susţine că majoritatea oamenilor nu cunosc faptul că un sfert din cazurile de cancer mamar şi o jumătate din cele de cancer colorectal ar putea fi prevenite adoptând un stil de viaţă sănătos. „Un stil de viaţă sănătos nu ne garantează că nu vom dezvolta maladia, dar el ne oferă şanse mai mari de a ne menţine sănătoşi", spune Kumar. El mai completează că a subapreciat importanţa consumului de fructe şi de legume în prevenirea cancerului la bărbaţi.

Carnea roşie, un alt factor de risc

Din studiul britanic mai reiese că excesul ponderal în cazul femeilor este un factor de risc foarte important, dar nici alcoolul nu este inofensiv. 6,4% din cazurile de cancer de sân şi aproape unul din zece cazuri de cancer hepatic sunt consecinţa consumului de alcool. Prin renunţarea la fumat, prin reducerea consumului de sare şi prin creşterea celui de vegetale ar putea fi prevenite nu mai puţin de trei sferturi din cazurile de cancer de stomac. Şi consumul de carne roşie se numără printre cei 14 factori de risc identificaţi de cercetătorii britanici. El se află la originea a 2,7% din totalul cazurilor de cancer. Iar obezitatea a fost corelată cu peste 5% din cazuri.

Adoptând obiceiuri sănătoase putem preveni nu doar cancerul, ci şi alte boli cu o rată mare de mortalitate, cum ar fi cele cardiovasculare, cele pulmonare, cele renale şi altele.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite