Vrei să slăbeşti? Iată secretul dietei perfecte!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele şi legumele te ajută să slăbeşti sănătos
Fructele şi legumele te ajută să slăbeşti sănătos

Dacă vrei să slăbeşti sănătos şi fără riscul de a pune la loc kilogramele pierdute imediat după ce ai renunţat la dietă, specialiştii de la Societatea Americană de Nutriţie îţi oferă soluţia. Ei susţin că secretul unei cure de slăbire eficiente stă în calitatea caloriilor şi nu în cantitatea lor, cum se credea până acum.

De departe, una dintre cele mai „obositoare" cure de slăbire este aceea în care trebuie să numeri caloriile. Pe termen scurt, astfel de diete dau rezultate însă, în timp, devin monotone şi, prin urmare, sunt uşor abandonate. Inevitabil, kilogramele pierdute se depun la loc. Specialiştii americani de la Societatea de Nutriţie afirmă că pentru a slăbi sănătos nu trebuie să numărăm caloriile, ci să avem grijă să consumă îndeosebi alimente ce conţin calorii de calitate.

Cât mai multe fructe şi legume

Caloriile sunt împărţite în trei categorii. Există calorii de înaltă calitate sau „vii", pe care le furnizează macronutrienţii alimentelor naturale. Din fericire, nu îngraşă, previn îmbolnăvirea şi îmbătrânirea prematură.

O altă categorie de calorii o reprezintă cele pe care nutriţioniştii le numesc „negative". Ele nu aduc niciun un aport energetic organismului însă, pentru a fi digerate, necesită o cantitate mai mare de energie decât cea pe care o furnizează. Iar diferenţa energetică necesară metabolizării lor este preluată din ţesutul adipos. De aceea, alimentele care conţin calorii negative sunt recomandate pentru curele de slăbire. Caloriile „negative" se găsesc în toate soiurile de fructe, în proteine de origine animală şi vegetală.

Fereşte-te de caloriile „goale

Cea de-a treia categorie de calorii şi cea mai periculoasă este reprezentată de caloriile aşa-numite „goale”. Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, chiar dacă sunt consumate în cantităţi mici, alimentele care conţin astfel de calorii predispun la îngrăşare. În plus, ne pun sănătatea în pericol, întrucât au indice glicemic mare. Asta înseamnă că alimentele care conţin calorii „goale” cresc nepermis de mult nivelul glicemiei din sânge. Iar pancreasul trebuie să secrete o cantitate mare de insulină pentru a transporta zahărul din sânge la celule. În timp, acest organ devine vulnerabil.

Caloriile goale se găsesc în toate alimentele procesate (în dulciuri, în produse de patiserie, în semipreparate, în chipsuri, în snack-uri, în conservele de legume şi de carne etc ), băuturi carbogazoase etc.

„Din păcate, pentru a putea fi utilizate, caloriile goale consumă din rezervele organismului. Astfel, ele nu doar că au un efect păgubitor asupra metabolismului, ci şi dezechibrează funcţiile organismului, conducând la maladii grave", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Pericol pentru siluetă

Chiar dacă sunt consumate în cantităţi mici, alimentele care conţin calorii goale reprezintă un pericol pentru siluetă. „Teoria consumului hipocaloric pe care se bazează dietele restrictive, care nu ţin cont de calitatea nutriţională a caloriilor, ci numai de numărul lor, este falsă şi induce efectul de yo-yo (variaţii ponderale mari), care, în final, determină apariţia unor boli grave, precum diabet, hipertensiune arterială, cancer, Parkinson şi Alzheimer", atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

De asemenea, silueta este influenţată şi de modul în care sunt metabolizate caloriile. De exemplu, 25 g de bomboane care au 100 Kcal favorizează îngrăşarea, pe când o cantitate de şase ori mai mare de fasole, echivalentă tot cu 100 Kcal, nu va avea acelaşi efect.

Explicaţia este că cele 100 Kcal din bomboane sunt transformate în colesterol şi în grăsime, iar din cele 100 Kcal din fasole 50 Kcal sunt transformate în energie, iar restul sunt utilizate pentru creşterea peristaltismului intestinal (contracţia muşchilor abdominali), scăderea colesterolului şi în detoxifiere.

Citeşte şi:
Tu ştii câtă sare mănânci zilnic? Nu depăşi 6 grame!
27 de milioane de euro au fost donaţi prin „2%“ în 2011. Banii tăi unde ajung?

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite