27 de milioane de euro au fost donaţi prin „2%“ în 2011. Banii tăi unde ajung?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a redirecţiona cei 2% din impozitul pe venit trebuie să completaţi formularul 200 sau 230.
Pentru a redirecţiona cei 2% din impozitul pe venit trebuie să completaţi formularul 200 sau 230.

De peste 10 ori mai mulţi români au redirecţionat 2% din impozitul pe venit în 2011 faţă de 2005. Totuşi, doar 25% din contribuabili au profitat de această oportunitate.

Potrivit unui comunicat emis de organizaţia Salvaţi Copiii România, românii au redirecţionat în anul 2011 peste 27 de milioane de euro în cadrul campaniei 2%. 1.648.313 de contribuabili au redirecţionat 2% din impozitul pe venit, de peste zece ori mai mulţi decât în 2005, când doar 145.000 de persoane au profitat de această oportunitate.

În anul 2011, judeţele cu cel mai mare număr de contribuabili care au optat pentru redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit corespunzător anului fiscal 2010 sunt Cluj (78.511 de contribuabili), Timiş (70.608) şi Argeş (65.338). Bucureştiul are numărul cel mai mare de contribuabili – 145.016, locul I fiind ocupat de sectorul 6. Pe de altă parte, cele mai mari sume au fost virate în Sectorul 6 Bucureşti, în Constanţa şi în Iaşi. Trei sferturi din contribuabili nu au folosit această oportunitate.

Românii aleg să îşi exercite acest drept datorită uşurinţei procesului de redirecţionare şi faptului că pot hotărî domeniul şi entitatea non-profit către care vor ajunge banii lor. Ataşamentul faţă de o anumită cauză se află pe locul al treilea în topul motivaţiilor.

“Transformă 2% din impozitul pe venit în 100% viaţă pentru copii!”

Din datele oferite de ANAF la solicitarea Salvaţi Copiii România, 8.146 de persoane au redirecţionat cei 2% către organizaţie, însumând 175.200 de euro. Fondurile astfel obţinute au fost utilizate pentru dotarea maternităţii şi secţiei de nou-născuţi din cadrul Spitalului din Adjud, secţiei de nou-născuţi din cadrul Spitalului Cantacuzino Bucureşti şi programelor de suport şi consiliere parentală pentru 1.120 de familii. Pentru viitor, Salvaţi Copiii România îşi propune dotarea secţiei de nou-născuţi din cadrul Spitalului Piatra Neamţ, precum şi continuarea dotării maternităţii Cantacuzino şi Polizu.

„Atunci când am demarat programul «Fiecare copil contează», care vizează reducerea numărului de copii care mor din cauze prevenibile sau tratabile, am realizat că un sprijin urgent trebuie acordat maternităţilor, secţiilor de nou-născuţi şi femeilor însărcinate care au un statut economico-social modest“, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Poţi afla mai multe despre procesul de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit pe www.doilasuta.ro, unde găseşti şi lista organizaţiilor către care poţi dona.

România: rata mortalităţii infantile, încă dublă faţă de media europeană. Află de ce!
Cât contează zâmbetul copiilor în spitalul devenit a doua casă

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite