Cum se îngrijeşte corect tenul acneic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a preveni apariţia cicatricelor, se recomandă ca leziunile să nu se stoarcă. În plus, trebuie folosite doar produse special concepute pentru tenul acneic.

Acneea este una dintre cele mai supărătoare afecţiuni ale pielii. Şi din păcate, tratamentul este de durată şi necesită multă răbdare. Însă reuşita tratamentului depinde foarte mult de respectarea ritualului de îngrijire. Potrivit dermatologilor, cele mai multe persoane cu acnee nu-şi îngrijesc tenul corespunzător.

„Persoana cu acnee nu trebuie să se adreseze niciodată cosmeticienei pentru curăţarea sau stoarcerea leziunilor, ci doar medicului dermatolog. Este importantă discuţia cu pacientul, căruia i se explică faptul că nu are voie să stoarcă leziunile. Odată cu stoarcerea coșurilor, sebumul iritant se revarsă pe pielea din jur și leziunile se suprainfectează. Stoarcerea unui coş va determina apariţia după scurt timp a două-trei leziuni noi în imediata apropiere”, explică medicul dermatolog Oana Clătici de la  Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Mizează pe dermatocosmetice

Pe produsele cosmetice destinate îngrijirii tenului acneic ar trebui să se regăsească inscripţionate cuvintele „non-comedogenic", „oil-free" sau „hipoalergen". Produsele astfel concepute  au rolul de a diminua secreţia seboreică, prevenind astfel apariţia coşurilor.

În general, produsele care au aceste proprietăţi sunt din categoria celor dermatocosmetice şi au un preţ mai mare, însă sunt eficiente pe termen lung.

Tretinoinul dă rezultate după circa o lună

Alte produse destinate tenului acneic sunt cele pe bază de tretinoin. Atenţie însă, în primele săptămâni de folosire, produce o explozie de „coşuri“, iritând şi uscând pielea!

„Tretinoinul trebuie prescris obligatoriu împreună cu o cremă emolientă (de exemplu, Bepanthen). Dacă erupţia inflamatorie este mare, terapia poate include şi administrarea de antibiotice orale sau sub formă de tratament local, pentru curăţarea comedoanelor şi a chisturilor. După această etapă (de circa o lună), ar trebui să se observe o ameliorare. Nu uitaţi, totodată, că apariţia acneei e strâns legată de stres, o alimentaţie nesănătoasă, lipsa somnului, dar şi de obiceiul dăunător de a stoarce coşurile”, explică medicul dermatolog Anca Zbranca de la Clinica Roderma din Iaşi.

Dermobacter previne înmulţirea leziunilor

Un alt produs care ar trebui să se regăsească în arsenalul de îngrijire al tenului acneic este Dermobacter, o soluţie antimicrobiană pe bază de clorură de benzalconiu şi de clorhexidină. Potrivit prof. dr. Ostin Mungiu, cele două substanţe, prin acţiunea sinergică şi complementară, previn infectarea şi, implicit, înmulţirea leziunilor. Efectul antiseptic se instalează rapid, după circa un minut, şi se menţine chiar şi şase ore.

Citeşte şi :
Ce dietă se recomandă în caz de sindrom de intestin iritabil

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite