Trucuri pentru a ne încălzi mai uşor iarna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alergând, creştem rata metabolismului şi, implicit, temperatura corporală
Alergând, creştem rata metabolismului şi, implicit, temperatura corporală

Printr-o dietă care accelerează metabolismul şi prin exerciţii fizice ne putem controla mai bine temperatura corpului în sezonul rece. Indiferent de cât de frig este afară, secretul pentru a ne fi mai uşor să ne reglăm temperatura corporală este să luăm măsuri pentru accelerarea metabolismului.

Mai precis, cu cât organismul nostru arde mai multe calorii, cu atât temperatura corpului va fi mai crescută. Metabolismul funcţionează chiar şi atunci când dormim, dar la parametrii minimi. Alimentaţia şi activitatea fizică îi influenţează într-o mare măsură activitatea.

Proteinele cresc rata metabolismului

Primul lucru pe care-l putem face iarna pentru a creşte temperatura corporală este să adoptăm o dietă bogată în proteine, care accelerează rata metabolismului, şi săracă în substanţe care-i tulbură activitatea. „Alimentaţia dezechilibrată, cu un conţinut crescut de zaharuri, în special de zaharuri simple (dulciuri concentrate), dar şi de grăsimi (în special cele saturate, animale) şi sedentarismul sunt principalele cauze care duc la tulburarea metabolismului", atrage atenţia medicul Alina Dia, specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Alimentele care cresc rata metabolismului sunt cele care, în acelaşi timp, ajută organismul să-şi regleze temperatura. „Consumul de proteine slabe, cum ar fi carnea de vită slabă, carnea de pui, de peşte şi brânza degresată, păstrează metabolismul la o intensitate maximă pentru o perioadă lungă de timp", explică biologul nutriţionist Livia Nena de la Bio Nutriliv.

Un alt truc pentru a menţine metabolismul activ pe tot parcursul zilei este să mănânci puţin şi des. Explicaţia este că, dacă lăsăm să treacă prea multe ore între mese, metabolismul este încetinit, pentru a conserva energia. Aşa se explică de ce senzaţia de foame este însoţită, uneori, şi de senzaţia de frig, mai ales în sezonul rece. Dacă însă mâncăm des, în corp au loc arderi pe tot parcursul zilei. Atenţie însă, mesele prea consistente au efect invers, fiindcă suprasolicitarea aparatului digestiv „fură" din energia necesară arderilor care ne încălzesc.

Antrenaţi-vă musculatura!

Este adevărat că stratul de grăsime de sub piele are rolul de a ne ajuta să ne păstrăm temperatura corporală şi, deci, cu cât acest strat este mai gros, cu atât pierdem mai puţină căldură. Cu toate acestea, persoanele supraponderale şi obeze au o rată a metabolismului mai redusă decât cele cu un nivel de grăsime mai mic. Prin urmare, pentru a accelera metabolismul, este mai important să avem muşchii tonifiaţi, fiindcă ei sunt principalii responsabili de arderile din corp, decât să avem o masă consistentă de grăsime. De altfel, un kilogram de grăsime arde doar 4 calorii, în timp ce unul de muşchi arde până la 12 calorii.

Cel mai eficient mod de a creşte masa musculară este prin exerciţii fizice regulate. Alergarea şi pedalatul pe bicicleta de cameră sunt tipurile de mişcare care determină arderea rapidă a unui număr mare de calorii. De altfel, într-o oră de alergare, consumăm aproximativ 30 de calorii pe kilogram corp.

Condimentele „ard" mai multe calorii

Ghimbirul, boabele de muştar, ardeiul iute şi seminţele de chimen sunt printre principalele condimente care stimulează arderile interne şi care accelerează circulaţia sangvină. În acest mod, sângele cald irigă eficient întregul corp şi ne încălzeşte. „Ceaiul verde are, de asemenea, un efect natural de termogeneză, respectiv intensifică arderile din corp", precizează medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţă în apifitoterapie, de la Clinica Med-As.

Citiţi mâine în „Adevărul Weekend Sănătate"!

Dosar:
- Atacurile de panică, monştrii din mintea noastră
- Ce persoane se pot confrunta cu astfel de stări
- Cum deosebeşti senzaţia de frică intensă de un infarct
- Soluţii la îndemână pentru a combate stresul

Reportaj:
- Sforăitul produce probleme mai grave decât cele de cuplu

Ştiinţă:
- De ce testele de paternitate pot să dea greş
- Ce complicaţii creează diabetul
- Nici pastilele pentru gât nu se iau la întâmplare!
- Îţi cade părul? Iată câteva remedii naturale!
- 5 indicaţii terapeutice ale spirulinei
- Cât de bun este obiceiul de a bea cafea
- Aşa te fereşti de chimicalele toxice din mâncare!

*Se distribuie gratuit numai împreună cu ziarul „Weekend Adevărul"

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite