Tratamente eficiente pentru combaterea ulcerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laparoscopia, antibioticele şi antiacidele, alături de chirurgia clasică, sunt soluţii terapeutice pentru ulcerul gastric şi duodenal. Urmarea unui tratament corect previne complicaţiile pe care le poate produce afecţiunea: anemia şi perforaţiile peretelui stomacului.

Tratamentul farmacologic al ulcerului peptic se face în funcţie de cauza bolii, iar în majoritatea situaţiilor este incriminată infecţia cu Helicobacter pylori, o bacterie care trăieşte în mucoasa stomacului şi a duodenului şi poate să determine inflamaţia cronică la nivelul acesteia.

Totuşi, se aproximează că peste 80% din persoanele infectate cronic cu această bacterie nu prezintă simptome. Mai mult decât atât, bacteria se găseşte în mod natural la peste jumătate din populaţia adultă a lumii.

Triterapia, o săptămână

Când investigaţiile specifice fac dovada prezenţei unei infecţii cu Helicobacter pylori, se impune eradicarea bacteriei. Schema clasică de tratament este compusă din antibiotice şi dintr-un inhibitor de pompă de protoni (medicamente care scad producţia de acid gastric).
În plus, este necesară şi modificarea dietei, spun specialiştii.

„Suferinţele cauzate de hiperaciditate, precum ulcerul duodenal, sunt în ziua de azi aproape integral curabile şi manageriabile prin tratamentele antisecretorii de care dispunem, iar stomacul rezecat pentru boala ulceroasă este acum o raritate", explică medicul gastroenterolog Marian Zota de la Centrul Medical Med-As din Capitală.

Combinaţia celor două antibiotice cu inhibitorul pompei de protoni se numeşte „triterapie" şi reprezintă tratamentul standard, administrat timp de o săptămână.

Potrivit specialiştilor, folosirea endoscopiei pentru a diagnostica afecţiunile gastro-duodenale, combinată cu medicamentele din categoria inhibitorilor de pompă de protoni au contribuit la reducerea numărului de cazuri care necesită tratament chirurgical cu 90%.

„Dacă acum 20 de ani operaţiile pentru această patologie reprezentau 30-40% din volumul operator mediu, fiind a doua cauză de operaţii după afecţiunile colecistului, în ultimii ani, tratamentul chirurgical se aplică doar complicaţiilor extreme ale acestor boli, precum ulcerul duodenal perforat, hemoragiile digestive superioare, prin sângerarea ulceroasă, care nu se pot controla prin tratament conservator şi pe cale endoscopică", explică medicul chirurg Cristian Boru de la Spitalul „Caritas" din Bucureşti.

Laparoscopia, în caz de perforaţii

Ulcerul netratat duce la perforaţii ale duodenului sau ale stomacului, ce pot fi tratate prin tratament chirurgical minim invaziv, adică pe cale laparoscopică. „Operaţia se realizează cu anestezie generală, după care accesul în abdomenul pacientului se face prin trei-patru incizii de câte un centimetru prin care se introduce o cameră video şi două-trei pense, se identifică perforaţia şi se face sutura cu fire chirurgicale sau, mai modern, prin aplicarea de adezivi chirurgicali", explică chirurgul Cristian Boru.

Potrivit specialistului, evoluţia postoperatorie este, în majoritatea cazurilor, foarte bună, iar pacientul poate fi externat la două-trei zile de la operaţie. Specialistul spune că există şi cazuri în care tratamentul laparoscopic nu este fezabil (de exemplu, în perforaţiile multiple sau în cazul în care boala a evoluat foarte mult), iar în aceste situaţii, chirurgia clasică rămâne singura soluţie viabilă.

"Suferinţele cauzate de hiperaciditate, precum ulcerul duodenal, sunt în ziua de azi aproape integral curabile."
Marian Zota
gastroenterolog,
Clinica Med-As

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite