3 beneficii ale coenzimei Q10

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stimularea imunităţii, normalizarea nivelului tensiunii şi prevenirea apariţiei ridurilor sunt numai câteva dintre beneficiile coenzimei Q10.

Considerată un nutrient miracol, coenzima Q10 sau ubichinona este prezentă în toate celulele corpului, întrucât joacă un rol esenţial în procesul de creare a energiei. Studiile au arătat că o scăderea cu 25% a nivelului coenzimei Q10 din corp favorizează apariţia bolilor, cel mai frecvent întâlnite fiind hipertensiunea arterială, infarctul şi chiar cancerul.

Corpul are capacitatea de a produce singur coenzima Q10 însă, după vârsta de 30 de ani, acest proces încetineşte. Potrivit nutriţioniştilor, Q10 se găseşte în toate alimentele de origine vegetală sau animală şi îndeosebi în organe (ficat, rinichi, inimă) şi în carnea de vită, în peştele gras (somon, ton, sardine) şi în cerealele integrale. De asemenea, există şi suplimente cu coenzima Q10. Însă, în prealabil, cereţi sfatul medicului.

1.Reglează nivelul tensiunii


Hipertensivii care iau zilnic suplimente cu coenzima Q10 reuşesc să ţină mai uşor boala sub control. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea din Texas. Testele s-au realizat pe cobai cărora li s-a indus hipertensiunea. Ulterior, timp de şase săptămâni, la o parte din cobai li s-a administrat coenzima Q10. La finalul studiului, s-a observat că la aceşti cobai inima nu era mărită (caracteristică a hipertensiunii) aşa cum s-a întâmpla la cei hipertensivi care nu au luat această vitamină. Potrivit cercetătorilor, Q10 reduce substanţial presiunea ridicată a sângelui prin corectarea unor deficienţe bioenergetice, însă nu vindecă boala. Prin urmare, vitamina poate fi administrată în combinaţie cu medicaţia antihipertensivă clasică.

2.Întăreşte sistemul imunitar
Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă japonezi de la Universitatea din Osaka a arătat că persoanele care iau zilnic Q10 sunt mai puţin predispuse la îmbolnăvire (gripă, pneumonii, infecţii), deoarece au un sistem imunitar mai puternic. Q10 întăreşte imunitatea prin alimentarea cu energie a celulelor imunitare. Cercetătoriii susţin că slăbirea sistemului imunitar poate fi un indicator a scăderii concentraţiei de Q10 din organism.

3.Încetineşte îmbătrânirea şi previne apariţia ridurilor

Deoarece are efect de puternic antioxidant comparabil cu cel al vitaminei E, coenzima Q10 previne degradarea ţesuturilor prin acţiunea radicalilor liberi şi, implicit, încetineşte procesul de îmbătrânire. De asemenea, s-a demonstrat  că Q10 stimulează metabolismul colagenului, prevenin, pe de o parte, apariţia ridurilor, iar, pe de altă parte, diminuându-le pe cele deja formate. În plus, furnizează celulelor energia necesară procesului de regenerare a pielii.

Citiţi şi:
Mezelurile pot să favorizeze cancerul de pancreas

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite