Folosirea în exces a produselor de curăţat, nocivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Folosiţi întotdeauna mănuşi şi mască de protecţie atunci când utilizaţi produsele pentru curăţenie
Folosiţi întotdeauna mănuşi şi mască de protecţie atunci când utilizaţi produsele pentru curăţenie

Persoanele care se ocupă cu igienizarea spaţiilor au o rată de deces cu 54% mai mare decât cele care desfăşoară alte activităţi, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Toronto, Canada.

De la detergentul de vase până la dezinfectantul pentru toaletă sau spray-ul pentru mobilă, soluţiile de curăţat conţin substanţe, cum ar fi clorul, asupra cărora specialiştii atrag atenţia că pot provoca afecţiuni dermatologice, oculare, respiratorii şi/sau alergice.

Citeşte şi:
Hainele spălate la temperaturi de 40 de grade vă pot îmbolnăvi

Pericolele care zac în frigider: Cum să-ţi depozitezi alimentele pentru a nu te îmbolnăvi

„Una dintre cele mai frecvente probleme care pot apărea în urma folosirii excesive şi incorecte a produselor de curăţat este dermatita de contact. Alte neplăceri care ar putea fi provocate de aceste soluţii sunt alergiile sistemice, putându-se ajunge chiar până la şoc anafilactic", spune medicul de familie Radu Leon George de la Clinica Leomedica din Bucureşti.

Dezinfectanţii irită pielea şi ochii

Produsele cu efect antibacterian pot conţine triclosan, o substanţă care, dacă este absorbită prin piele, poate duce la afectarea ficatului. În plus, clorul conţinut de majoritatea produselor de curăţenie poate afecta pielea dacă nu se folosesc mănuşi de protecţie şi poate duce la probleme respiratorii dacă nu s-au folosit măşti de protecţie şi dacă nu s-a aerisit încăperea respectivă.

Un exemplu în acest sens sunt şi dezinfectanţii de toaletă care conţin, de obicei, acid clorhidric, un iritant pentru piele şi pentru ochi care poate afecta rinichii şi ficatul, dar şi hipoclorit (înăl­bitor). De altfel, înălbitorii au un efect coroziv puternic şi pot irita sau arde pielea, ochii şi tractul respirator. În cazul în care sunt ingeraţi, înălbitorii pot cauza edem pulmonar sau chiar comă.

Spray-urile pentru mobilă provoacă alergii

Printre substanţele conţinute de spray-urile pentru curăţat suprafeţele din lemn se numără unii derivaţi ai petrolului, substanţe care sunt uşor absorbite prin piele şi care pot fi extrem de toxice. De altfel, atunci când spray-urile pentru curăţat sunt folosite în exces, o cantitate mare de vapori pătrund în organism prin nas, ochi şi prin gură. Consecinţele pot fi alergiile, manifestate prin tuse seacă şi prin dificultăţi de respiraţie.

„Inhalarea vaporilor emanaţi de soluţiile de curăţat ar putea duce la apariţia rinitei alergice sau la crize de astm bronşic, mai ales în cazul persoanelor cu teren atopic. În plus, aceste produse pot afecta şi ochii, până la fenomene iritative extrem de dureroase", mai spune medicul Radu Leon George. Şi şampoanele pentru curăţat covorul au potenţial periculos, deoarece pot conţine perchlorethylene, un agent ce poate afecta ficatul, rinichii şi sistemul nervos.

"Inhalarea vaporilor emanaţi de soluţiile de curăţat ar putea duce la apariţia rinitei alergice sau la crize de astm bronşic, mai ales în cazul persoanelor cu teren atopic.''
Radu Leon George medic de familie

Citiţi mâine în suplimentul „Adevărul Weekend Sănătate"!

- Medicină clasică: Când sunt indicate tonicele cardiace
- Cum ne protejăm de radiaţiile telefonului mobil
- Dosar: Ghid pentru cei sensibili la vremea rea
- Cum ne influenţează schimbările bruşte de temperatură
- Care sunt categoriile de persoane cel mai afectate
- Soluţii pentru a atenua neplăcerile create de sezonul rece
- Medicină alternativă
- Hiperaciditate? Iată cum reglezi problema în mod natural!
- Farmacia verde pentru răceală şi gripă
- Alimentaţie sănătoasă
- Nu exclude grăsimile din dietă!

Atenţie, unele combinaţii pot fi periculoase!

Şi mai toxic devine mediul atunci când se amestecă diverse produse pentru curăţat, deoarece acestea emană vapori periculoşi. De exemplu, dacă amestecăm înălbitorii (clorul) cu un produs acid, cum ar fi cele de curăţat toaleta, substanţele pentru desfundat chiuveta sau oţetul, se va forma gazul de clor, acesta putând provoca leziuni la nivelul căilor respiratorii şi plămânilor.  „Combinarea produselor de curăţat poate fi extrem de periculoasă. Este bine de ştiut şi faptul că anumite amestecuri de produse de curăţat casnice pot duce la obţinerea de substanţe explozibile", avertizează medicul Radu Leon George.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite