Cele mai bune leacuri în caz de bronşită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infuzia de pătlagină vindecă tusea în câteva zile
Infuzia de pătlagină vindecă tusea în câteva zile

Echinacea, propolisul, precum şi ceaiul de pătlagină şi siropul din ridiche neagră sunt remedii cu efect garantat contra tusei.

Citeşte şi:
Ce efecte adverse pot avea antitusivele

5 cauze ale tusei persistente

În cele mai multe cazuri, bronşita apare după un episod de răceală sau de gripă, fiind la rândul ei cauzată de un virus. Primul semn că afecţiunea s-a instalat este apariţia tusei ce durează, în faza acută a bolii, circa două-trei săptămâni. Pe de altă parte, în cazul fumătorilor, se poate vorbi adesea despre bronşită cronică, manifestată prin dureri în piept, prin respiraţie dificilă, febră şi prin tuse productivă persistentă.

Echinacea, pentru stimularea imunităţii

Bronşita poate apărea în episoade de câte trei luni, timp de cel puţin doi ani la rând, putând fi pusă şi pe seama unui sistem imunitar slăbit. De aceea, specialiştii recomandă pe lângă odihnă şi un consum ridicat de lichide, remedii care stimulează apărarea naturală a organismului. Astfel de leacuri sunt şi echinacea şi propolisul. „În caz de bronşită se recomandă preparate care ajută la creşterea rezistenţei organismului în faţa atacului microbian, precum echinacea (comprimate, tinctură sau sirop), ulei de chimen negru (comprimate) şi propolis (tinctură, extract glicerinic). Aceste remedii se administrează în doze stabilite de medicul fitoterapeut în funcţie de vârstă şi de starea de sănătate şi trebuie luate de obicei timp de 10-14 zile", spune medicul de familie cu competenţe în apifitoterapie Ruxandra Constantina.

Ceaiuri de plante îndulcite cu miere

Pentru a calma tusea specifică bronşitei, specialiştii recomandă ceaiuri din plante cu acţiune antiseptică, antiinflamatoare, bronhodilatatoare, descongestionantă şi fluidificatoare. Aşadar, într-o astfel de situaţie este indicată infuzia de pătlagină, ce se prepară dintr-o lingură de frunze la o cană cu apă clocotită. Infuzia se îndulceşte cu miere şi se bea pe parcursul unei zile.

„Tusea poate fi tratată şi cu infuzii din plante precum scaiul-vânăt, lemnul-dulce, nalba-mare, ciuboţica-cucului, mugurii de plop, de pin, cimbrul, cimbrişorul, busuiocul şi podbalul. Este recomandat să se bea zilnic, până la dispariţia simptomului, câte trei-patru căni din astfel de ceaiuri călduţe, îndulcite cu miere de tei", mai spune apifitoterapeutul Ruxandra Constantina.

Siropul de ridiche neagră, în tuse uscată

Un remediu recunoscut pentru faptul că uşurează expectoraţia şi calmează tusea cauzată de bronşită este siropul de ridiche neagră cu miere. Pentru a prepara leacul se face o scobitură în miezul ridichei şi se umple cu miere, după care se păstrează ridichea într-un loc călduros timp de 24 de ore. Din siropul care se adună, adulţii pot lua câte trei-patru linguri pe zi, iar copiii câte una.

„Să nu uităm şi de alte leacuri ale bunicii cu efect benefic în caz de bronşită, precum siropul din muguri de pin sau de brad, supa de pui, ceaiul de ceapă, cataplasmele cu sare grunjoasă caldă şi compresele cu făină de muştar, cu apă fierbinte şi cu oţet de mere", recomandă medicul Ruxandra Constantina.

În caz de bronşită, un efect benefic au şi inhalaţiile cu infuzie fierbinte de muşetel, de tei, de cimbru sau de busuioc. De asemenea, pot fi folosite şi uleiuri esenţiale de eucalipt, de mentă, de arbore de ceai, de busuioc, de cimbru, de scorţişoară, de cuişoare sau de pin.
În cazul copiilor, se pot administra siropuri ce conţin amestecuri de echinacea, propolis, eucalipt şi lemn-dulce. Potrivit apifitoterapeutei Ruxandra Constantina, aceste preparate au efecte imunostimulatoare, de calmare a tusei, antiseptice şi antibiotice la nivelul aparatului respirator.

Prevenire

Pentru a împiedica instalarea bronşitei, specialiştii recomandă să se renunţe la fumat şi să se evite, pe cât posibil, expunerea la factori poluanţi şi iritanţi. În plus, este indicat ca persoanele cu imunitatea slăbită, printre care şi vârstnicii şi copiii, să-şi facă periodic vaccinul gripal.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite