Ce efecte adverse pot avea antitusivele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antitusivele  au rolul  de a  inhiba  centrul  tusei  din creier
Antitusivele au rolul de a inhiba centrul tusei din creier

Dacă sunt administrate mai mult de două-trei zile consecutiv, antitusivele pot favoriza apariţia infecţiilor bronşice şi pulmonare.

Antitusivele conţin codeină sau derivate din codeină, un opinaceu din subgrupa morfinei. Ele se recomandă doar în cazul tusei seci neproductive şi se pot administra atât sub formă de sirop, cât şi de tablete.

Atenţie la tipul de tuse!

Tusea poate fi un reflex de apărare ce apare în urma inhalării unor substanţe iritante. De aceea, apare frecvent la fumători şi la cei care lucrează în medii toxice. De asemenea, ­este un simptom ce poate ascunde mai multe afecţiuni, precum virozele respiratorii, bronşita cronică, tuberculoza, insuficienţa cardiacă sau cancerul pulmonar.

În funcţie de factorii declanşatori, există două tipuri de tuse: uscată, de tip iritativ, şi productivă sau umedă. În unele cazuri însă, tusea uscată este însoţită de cea productivă, iar tratamentul trebuie să se facă diferenţiat. În caz contrar, pot să apară complicaţii.

Se administrează ­maximum două-trei zile

Medicii recomandă administrarea antitusivelor cel mult două-trei zile. Dacă nu se respectă recomandarea medicului, poate apărea constipaţia, iar, în unele cazuri, se poate instala o stare de oboseală accentuată.

De asemenea, atunci când tusea seacă este însoţită de cea productivă, antitusivele vor favoriza apariţia infecţiei la nivelul plămânilor, deoarece împiedică eliminarea secreţiilor care se adună la nivelul arborelui bronşic. În cazul în care tusea nu cedează nici după administrarea medicamentelor (antitusive, expectorante şi antibiotice), se recomandă investigaţii amănunţite.

Specialistul nostru
Prof. dr. Ioan Fulga

Şeful Catedrei
de Farmacologie
UMF „Carol Davila"

Tusea uscată este extrem de neplăcută, deoarece este zgomotoasă şi însoţită de iritaţii la nivelul faringelui. Împotriva tusei seci, neproductive şi iritante sunt recomandate antitusivele care au rolul de a inhiba aşa-numitul centru al tusei de la nivelul creierului.

În cazul tusei productive, sunt recomandate expectorantele, care au rolul de fluidiza şi de a facilita eliminarea secreţiilor. În acest caz însă, centrul tusei trebuie să rămână deschis pentru a facilita acest proces.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite