Cât de periculoasă este depresia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Netratată, aceasta creşte riscul bolilor de inimă, iar, în ultimă instanţă, poate duce la suicid. În România, numărul depresivilor este în creştere, iar nesiguranţa zilei de mâine este principalul factor incriminat.

Psihiatrii îşi exprimă îngrijorarea în privinţa numărului tot mai mare de persoane depresive care le calcă zilnic pragul. Însă această situaţie este explicabilă în condiţiile în care stresul zilnic, generat îndeosebi de efectele crizei economice, este tot mai dificil de gestionat.

„Românii au început să ceară ajutorul psihoterapeutului, deşi mulţi dintre ei încă nu au încredere să-şi exprime cele mai intime gânduri. Cu toate acestea însă, conştientizează că starea în care se află le poate pune în pericol atât viaţa profesională, cât şi pe cea familială", explică medicul primar psihiatru Alexandru Paziuc de la Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung.

Citiţi şi:

5 soluţii care te ajută să ieşi din depresie

Unu din cinci tătici suferă  de depresie

Deşi mulţi români au început să-şi îndrepte paşii către psihoterapeut, un număr şi mai mare ignoră semnele care prevestesc instalarea depresiei. Un prim semnal de alarmă este apariţia insomniei cu câteva săptămâni înainte. De obicei, bolnavul se trezeşte în jurul orelor două-trei şi nu mai poate adormi, frământându-se din cauza grijilor. De asemenea, starea de tristeţe este însoţită de un sentiment de autoînvinovăţire fără un motiv anume şi de pierderea încrederii în forţele proprii care, inevitabil, perturbă desfăşurarea activităţilor zilnice.

Cereţi ajutorul specialiştilor

Potrivit psihoterapeuţilor, depresivul ar trebui să ceară ajutor de specialitate încă din stadiile incipiente ale bolii, iar în acest sens familia şi anturajul au un rol important, deoarece pot observa semne ale bolii cărora acesta nu le dă importanţă, ba, mai mult, se comportă ca şi cum nu ar avea o problemă (această atitudine ascunde aşa-numita depresie mascată).

În caz contrar, depresia evoluează şi creşte riscul de suicid (90 la sută din persoanele care s-au sinucis sufereau de depresie).

În prezent, persoanele depresive cu gânduri de sinucidere pot solicita ajutor la numărul de telefon 0800.080.100, la care răspund specialişti în sănătate mintală. De asemenea, în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Al. Obregia" funcţionează un Centru de prevenire a tentativelor de suicid la copii şi la adolescenţi. Datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că anul trecut, în România, s-au sinucis 2.586 de persoane.

Antidepresivele, metoda principală de tratament

În general, tratamentul pentru depresie se compune din terapie medicamentoasă şi cognitiv-comportamentală. Însă prescrierea tratamentului trebuie precedată de o discuţie între medic şi pacient. „În general, se prescriu antidepresive care să atenueze starea de deprimare, însă, dacă se constată prezenţa gândurilor suicidare, se vor administra pastile cu efect puternic sedativ", mai precizează psihiatrul Alexandru Paziuc.

Mai multe informaţii despre modul în care poate fi combătută depresia puteţi citi în suplimentul Adevărul Sănătate care apare mâine împreună cu ziarul.

"Românii au început să ceară ajutorul psihoterapeutului, deşi mulţi dintre ei încă nu au încredere să-şi exprime cele mai intime gânduri."
Alexandru Paziuc
medic primar psihiatru

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite