CAMPANIE „Tu ştii ce mănânci?“ Cât de periculos este zahărul în exces

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nutriționiștii recomandă ca dieta noastră să conțină cel mult 40 de grame de zahăr pe zi. Însă, nenumărate alimente conțin zahăr ascuns, iar noi depășim, fără să ne dăm seama, doza recomandată, ajungând uneori să consumăm zilnic chiar un sfert de kilogram de zahăr.  

Specialiștii ne sfătuiesc să nu ne lăsăm păcăliți de afirmația: „Acest produs nu conține zahăr adăugat" și să citim cu atenție eticheta pentru a vedea dacă alimentele pe care intenționăm să le achiziționăm au în compoziție zaharuri.

„Prin denumirea de «zaharuri», desemnate în mențiunile nutriționale de pe etichetele alimentelor, se înțelege o întreagă familie de glucide-carbohidrați simpli, care se regăsesc în mod natural în fructe, legume, cereale, produse lactate sau sunt adăugate în alimente ca îndulcitori", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din București, în cartea „Revoluție în bucătărie. Reînvață să gătești sănătos".

Citește și...

3 înlocuitori sănătoşi ai zahărului
Diabetul înseamnă mai mult decât renunţarea la dulciuri

Specialistul adaugă că în ceea ce privește prepararea casnică sau industrială a alimentelor sunt utilizate multe sortimente de zahăr precum: glucoza (dextroza), siropul de porumb (corn syrup), fructoza cristalizată, maltodextrinele, concentratul de suc sau poliolii. Acestea se găsesc atât în băuturile răcoritoare, dar și în produsele de patiserie, cele de cofetărie, în murături, dar și în produsele light.

Un studiu efectuat de cercetători britanici și apărut în publicația Daily Mail arată care sunt produsele cu cel mai mare conţinut de zahăr. Cercetătorii au făcut această clasificare în funcție de numărul de cuburi de zahăr conținute (un cub = 5 grame).

Un milkshake mare cu căpşuni de la McDonald's - 16 cuburi

O sticlă de cola (500 ml) - 10 cuburi şi jumătate

O ciocolată caldă cu frişcă de la Starbucks (mare) - 9 cuburi şi jumătate

Un borcan de sos pentru spaghete Dolmio Bolognese (500 g) - 6 cuburi şi jumătate

Un Red Bull (250 ml) - 5 cuburi şi jumătate

O banană - 4 cuburi

Iaurt Muller cu căpşuni (175 g) - 2 cuburi şi jumătate

Un bol de cereale integrale cu lapte (30 g de cereale şi 125 ml de lapte) - 2 cuburi şi jumătate

Un măr - 2 cuburi şi jumătate

Un pahar cu lapte semidegresat (200 ml) - 2 cuburi

O cutie de chipsuri Pringles BBQ - 1 cub şi jumătate

O lingură de ketchup (Heintz) (15 ml) - 1 cub

Un covrig simplu - 1 cub

Un sandviş Fillet-o-Fish de la McDonald's - 1 cub


Se transformă în grăsimi

Specialiștii atrag atenția că excesul de zahăr favorizează apariția obezității, bolilor cardiovasculare, a diabetului și chiar a cancerului. În organism, în cantități mari, zaharurile sunt transformate în grăsime, fiind depozitate în adipocite, determinând în acest fel apariția obezității. Studiile arată că un consum crescut de zahăr rafinat determină și scăderea nivelului colesterolului „bun" (HDL), care este cunoscut pentru faptul că menține sănătatea sistemului cardiovascular.

„În plus, zaharurile forțează pancreasul endocrin să producă o cantitate mare de insulină într-un timp scurt. Această acțiune a zaharurilor simple poate fi exprimată prin indicele glicemic care, cu cât este mai mare, cu atât va avea efect mai puternic și, în final, mai nociv asupra pancreasului, epuizându-l și determinând apariția rezistenței la insulină și a diabetului de tip 2", spune prof. Mencinicopschi.  De asemenea, consumul excesiv de zahăr duce la scăderea pH-ului sângelui sub valorile normale, de 7,36, tulburare numită acidoză metabolică. Această tulburare poate duce chiar la apariţia cancerului, spun specialiştii.

Forma de prezentare diferă

În ceea ce privește zahărul pudră, tos sau cubic, prof. Mencinicopschi spune că doar forma de prezentare diferă. Nici în ceea ce privește zahărul alb rafinat și cel brun nu sunt mari diferențe. Deosebiri importante există între zahărul vanilat și cel vanilinat. „Zahărul vanilat este zahărul aromatizat cu aromă naturală de vanilie, pe când zahărul vanilinat este aromatizat cu o aromă artificială de vanilie (metil-vanilină) obținută din reziduurile celulozice de la fabricarea hârtiei sau dintr-un reziduu petrolier (guaiacol)", conchide prof. Mencinicopschi.

Alternative sănătoase

Atunci când simțim nevoia de dulce, este bine să optăm pentru fructe și legume, care conțin zahăr natural. În plus, ele au cantităţi mari de fibre, care scad nivelul zahărului din sânge.

De asemenea, specialiștii ne sfătuiesc să optăm pentru îndulcitori naturali, gen sucanat, miere și șteviozida (un îndulcitor care se găsește în magazinele bio). „Sucanatul, sucul de trestie integral deshidratat, poate fi folosit la prepararea dulciurilor deoarece suportă temperaturi înalte. În plus, este bogat în nutrienți", explică prof. Mencinicopschi.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite