3 înlocuitori sănătoşi ai zahărului
0Cele mai noi studii ne avertizează că zahărul are asupra organismului efecte la fel de nocive ca ţigările şi alcoolul. Iată ce îndulcitori poţi folosi fără riscuri pentru sănătate!
1. Stevia
Stevia rebaudiana este o plantă care creşte în zonele tropicale şi subtropicale ale Americii de Nord şi de Sud. Din ea se extrage un îndulcitor natural mai puternic decât zahărul şi mult mai sănătos decât acesta, numit steviol. Din decembrie 2011, steviolul glicozid, extras din frunzele de stevia, a fost introdus în lista aditivilor alimentari naturali admişi în Uniunea Europeană. Încă nu sunt disponibili îndulcitori pe care să-i putem folosi acasă, în prăjituri, însă putem achiziţiona suplimente de stevia. Acestea se pot pune în cafea, în ceai şi în diverse deserturi, spun specialiştii.
Citeşte şi:
Ce îndulcitori sunt de preferat
2. Mierea
Se metabolizează mai uşor, are nenumărate proprietăţi terapeutice şi, în plus, are o putere de îndulcire mai mare decât cea a zahărului. Mierea conţine enzime care ajută organismul să sintetizeze mineralele şi vitaminele, ajută la metabolizarea grăsimilor şi a proteinelor şi este foarte bogată în antioxidanţi. Alege-o pe cea cristalizată, fiindcă este mai dificil de falsificat.
Controverse alimentare actuale
De ce este bine să mănânci zilnic miere
3. Fructele dulci
Pentru îndulcirea prăjiturilor şi a altor deserturi, foloseşte fructe dulci, cum sunt strugurii (proaspeţi sau uscaţi, sub formă de stafide), bananele şi, mai ales, curmalele uscate. Acestea conţin o varietate de minerale şi de vitamine şi, în plus, au o putere crescută de îndulcire. Consumând doar astfel de deserturi îţi menţii mai uşor greutatea corporală (cu condiţia să te încadrezi în limita maximă recomandată de calorii, adică 1.800-2.000 pentru femei şi 2.300-2.500 pentru bărbaţi).