Bolnavii cronic, cei mai afectaţi în timpul iernii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cazul astmaticilor, inhalarea aerului rece favorizează apariţia crizelor
În cazul astmaticilor, inhalarea aerului rece favorizează apariţia crizelor

Din cauza temperaturilor scăzute, dar şi a nivelului ridicat de umiditate, persoanele cu boli cardiovasculare, cu reumatism ori cu afecţiuni respiratorii pot resimţi o înrăutăţire a stării lor.

Anotimpul rece dă multe bătăi de cap îndeosebi bolnavilor cronic, deoarece frigul se transformă într-un factor de stres care le poate agrava afecţiunea. De exemplu, în cazul persoanelor cu reumatism, temperaturile scăzute determină o exacerbare a simptomelor bolii în sensul accentuării durerilor articulare. De aceea, pe lângă respectarea tratamentului şi adoptarea unui stil de viaţă echilibrat, această categorie de bolnavi trebuie să ia măsuri suplimentare (de exemplu, să nu iasă afară dimineaţa foarte devreme) pentru a face faţă frigului care le suprasolicită organismul.

În bolile respiratorii, risc de crize de sufocare

Pentru  persoanele diagnosticate cu bronşită, cu emfizem pulmonar ori cu astm, inhalarea aerului rece are efect constrictiv asupra căilor respiratorii, în sensul că reduce diametrul bronhiilor, favorizând astfel apariţia crizelor de sufocare. „În acelaşi timp, aceste persoane sunt mai predispuse la infecţii respiratorii care de multe ori agravează boala", explică prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Cea mai sigură cale de prevenire a infecţiilor respiratorii este vaccinul gripal. „Ideal ar fi ca imunizarea împotriva virusului gripal să se facă la începutul anotimpului rece. Însă, în cazul persoanelor cu boli respiratorii, acesta poate fi făcut oricând. În cazul astmaticilor, de exemplu, în lipsa vaccinării poate apărea un episod de infecţie respiratorie care declanşează crizele de astm", explică prof. dr. Bogdan Miron, preşedintele Comisiei de Pneumologie, Alergologie şi Imunologie Clinică, de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta" din Bucureşti.

Creşte probabilitatea unui infarct

Temperaturile sub zero grade Celsius devin o ameninţare şi pentru persoanele cu afecţiuni cardiovasculare, afirmă medicii. În aceste condiţii, vasele de sânge se contractă, iar inima trebuie să pompeze mai mult sânge decât în mod normal pentru a-şi menţine temperatura constantă. „Prin urmare, orice efort suplimentar al inimii determină, printre altele, creşterea tensiunii arteriale (pusee de hipertensiune), creşterea frecvenţei cardiace şi a consumului de oxigen, care predispun la infarct miocardic", explică medicul de familie Călin Ciubotaru din Bucureşti.

De asemenea, frigul, scurta­rea zilelor şi petrecerea celei mai mari părţi a timpului în casă îşi pun amprenta negativ asupra persoanelor care suferă de depresie. Psihologul Keren Rosner, de la Clinica Mentarex Consult din Bucureşti, explică acest lucru prin faptul că, în anotimpul rece, disconfortul fizic şi psihic se adânceşte. Persoana în cauză se simte mai tristă, se devalorizează, are stări de anxietate, nu se poate concentra la locul de muncă şi se confruntă frecvent cu dureri de cap şi cu episoade de somnolenţă.

„În astfel de situaţii, se recomandă un efort suplimentar pentru evitarea gândurilor care alimentează tristeţea, de genul «afară e frig şi nu pot să mă plimb», «se întunecă mai devreme decât de obicei», «trebuie să stau mai mult în casă». De ajutor pot fi şi activităţile relaxante ori conversaţiile optimiste", explică psihoterapeutul Keren Rosner. 

Feriţi-vă de frig cât mai mult posibil!

Potrivit medicilor, pentru a trece mai uşor peste anotimpul rece, bolnavii cronic ar trebui să evite să iasă din casă dimineaţa foarte devreme ori seara după ora şapte, deoarece temperaturile sunt mai scăzute decât în timpul zilei. De asemenea, se recomandă limitarea timpului petrecut afară atunci când temperaturile scad sub zero grade Celsius. În ceea ce priveşte îmbrăcămintea, sunt de preferat două-trei haine subţiri, deoarece păstrează mai bine căldura. În plus, trebuie acoperite, fără excepţie, zonele cele mai sensibile la frig, precum gâtul, capul şi mâinile. Încălţămintea trebuie să fie îmblănită şi să aibă talpă antiderapantă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite