Bolile cronice, neglijate de sistemul sanitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolnavii de inimă pot beneficia de tratament gratuit în cadrul Centrelor Universitare de Cardiologie
Bolnavii de inimă pot beneficia de tratament gratuit în cadrul Centrelor Universitare de Cardiologie

Unele afecţiuni frecvent întâlnite nu beneficiază de Programe Naţionale, iar altele sunt tratate insuficient.

Citeşte şi:
Ce complicaţii creează diabetul

Bolnavii de HIV/SIDA au rămas fără medicamente

Datele statistice recente arată că în România există circa 3,5 milioane de bolnavi cronic. Orice afecţiune cu o evoluţie lentă şi care necesită tratament permanent este categorisită drept boală cronică. Cele mai întâlnite afecţiuni cronice sunt diabetul, bolile cardiovasculare şi respiratorii, cancerul şi HIV/SIDA.

Pentru a beneficia de tratament gratuit, bolnavii trebuie să fie înscrişi într-un program naţional susţinut financiar de Ministerul Sănătăţii. Din păcate, în cazul unora dintre bolile cronice, programele naţionale de management sunt absente. Un exemplu în acest sens este bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), tot mai frecventă în cazul românilor.

Nu toţi diabeticii au tratament gratuit

Unul dintre cele mai vechi programe naţionale de control al bolilor cronice este cel pentru diabetici, care este activ din anul 1942. Cu toate acestea, funcţionarea lui nu este ireproşabilă.

„Din cauza birocratizării excesive, programul funcţionează greoi în unele centre, iar în altele nici nu există. În plus, nu se ştie clar dacă toţi bolnavii beneficiază de tratament gratuit. Sunt necăjit pentru că în cazul unor antidiabetice s-a introdus coplata", explică prof. dr. Constantin Ionescu-Târgovişte de la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. dr. N. Paulescu" din Bucureşti. O altă nemulţumire a profesorului Ionescu-Târgovişte este legată de Registrul Naţional de Diabet care, deşi de puţin timp a intrat în vigoare, încă nu este funcţional.

Intervenţii în caz de afecţiuni cardiace

Cele mai recente date statistice arată că bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces atât în România, cât şi în Europa. Prin urmare, controlul eficient al acestor afecţiuni ar trebui să devină o prioritate a reprezentanţilor sistemului sanitar. În prezent, pe segmentul bolilor cardiovasculare funcţionează patru programe naţionale. Astfel, se derulează programe pentru infarctul miocardic acut cu reperfuzare, pentru angioplastie în cardiopatia ischemică cronică, pentru stimulatoare cardiace şi pentru bypass coronarian. „Bolnavii care se încadrează într-una dintre aceste categorii pot beneficia de tratament gratuit în cadrul centrelor de cardiologie care funcţionează în principalele spitale universitare", explică prof. dr. Mircea Cinteză, medic cardiolog la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

O nouă abordare în controlul HIV/SIDA

Şi bolnavii de HIV/SIDA beneficiază de mai mulţi ani de un program naţional de management al bolii, care le asigură tratamentul gratuit. Programul, care vizează simultan prevenţia şi tratamentul, se derulează la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş" din Bucureşti şi în alte nouă centre din ţară. În prezent, există o nouă strategie de control al bolii ce urmează să fie aplicată în cel mai scurt timp, potrivit medicului Mariana Mărdărescu, coordonatorul Compartimentului de Evaluare şi Monitorizare a Infecţiei HIV/SIDA în România.

BPOC 360º ţine locul unui program naţional

Deşi bolile respiratorii, precum bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) şi cancerul pulmonar, fac sute de victime anual, încă nu există un program naţional de management în acest sens. În schimb, există programe speciale care ajută bolnavii să ţină boala sub control. Un astfel de program este BPOC 360º, dezvoltat de prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

„Cu cinci zile înainte de sfârşitul lunii, bolnavul primeşte pe telefonul mobil un SMS prin care i se comunică faptul că trebuie să-şi reînnoiască prescripţia pentru medicaţie. În plus, o dată la trei luni, pacienţii primesc încă un mesaj text prin care li se aminteşte că e momentul să meargă la medicul specialist care îi are în evidenţă pentru verificarea funcţiei pulmonare, prin spirometrie", explică specialistul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite