Astmul, mai greu de controlat iarna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Infecţiile respiratorii, dozele insuficiente de medicamente şi expunerea la alergenii de interior se numără printre factorii declanşatori. Datele statistice arată că aproximativ şase la sută din populaţie suferă de astm, iar numărul astmaticilor este în creştere. 

Astmul bronşic se declanşează atunci când bronhiile se contractă exagerat, iar în plămâni intră o cantitate prea mică de aer pentru ca respiraţia să se realizeze corespunzător.

Prin urmare, apare senzaţia de sufocare. Atât la copii, care sunt şi cei mai susceptibili la boală, cât şi la adulţi, cauza apariţiei astmului este reacţia alergică la anumite particule din aer. Însă nu se ştie exact de ce unele persoane manifestă alergii, iar altele - nu.

În mod obişnuit, alergenii (gaze de eşapament, particule de praf, polen) care intră în plămâni odată cu aerul sunt eliminaţi în mod automat de sistemul imunitar. Din păcate, la unele persoane, acest proces nu are loc. Medicii susţin că persoanele care sunt sensibile la diverse substanţe se nasc cu o anomalie la nivelul bronhiilor.

Însă există şi cazuri în care bronhiile devin suprasensibilizate ca urmare a unor boli repetate, de exemplu pneumonia (se declanşează astmul infecţios). În general, la contactul cu un alergen apare tusea seacă, care este şi primul semnal de alarmă. Astmul poate fi uşor ţinut sub control dacă este supravegheat de medic şi tratat corect.

Dozele de corticoizi, în funcţie de anotimp

Potrivit medicilor, boala poate fi mai uşor controlată în anotimpul cald, atunci când se recomandă doze mai mici de corticoizi inhalatori. Administrarea aceloraşi doze şi în anotimpul rece nu este suficientă, putându-se declanşa o criză.

„În general, când vine frigul, bolnavul uită să meargă la medic pentru control şi pentru eventuala ajustare a dozelor. Astfel, la temperaturi scăzute, doza de bronhodilatator poate fi insuficientă pentru a controla bine simptomele date de astm", explică medicul pneumolog Magda Ciobanu de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta" din Bucureşti.

Tot din cauza frigului, fumătorii astmatici sunt nevoiţi să fumeze în birou sau în casă şi astfel sunt mult mai expuşi efectelor toxice ale fumului de ţigară, dar şi infecţiilor respiratorii.

În plus, studii recente arată că la fel de periculos pentru astmatici este şi „fumatul la mâna a treia", ce constă în inhalarea particulelor toxice care se impregnează în ţesături, în mobilă sau în pereţi.

Atenţie la răceli!

Infecţiile respiratorii (răceli, gripe), inevitabile de altfel în timpul iernii, pot agrava simptomele astmaticilor, susţin medicii pneumologi. Cea mai bună cale de a preveni gripa este vaccinarea. De asemenea, ar trebui evitate infecţiile nasului, gâtului şi urechilor, deoarece există riscul ca acestea să se extindă şi la nivelul bronhiilor.

Nu petreceţi mult timp în spaţii închise!

Astmaticii care petrec timp îndelungat în spaţii închise sunt de două ori mai predispuşi la crize de astm în comparaţie cu restul bolnavilor. „Expunerea la alergenii de interior (acarieni, păr de animale, mucegaiuri etc.) este deosebit de nocivă, deoarece persoanele cu astm alergic prezintă un risc crescut de declanşare a crizei", explică medicul pneumolog Magda Ciobanu. Prin urmare, se recomandă aerisirea încăperii cât mai des şi instalarea unor umidificatoare. Acestea au rolul de a purifica aerul din interior.

Măsuri de prim ajutor

În momentul în care se declanşează criza de astm, bolnavul trebuie să-şi administreze doza de medicament conform indicaţiilor medicului curant. În cazul în care simptomele nu se atenuează, persoana în cauză trebuie să meargă la Urgenţe. Ulterior, se va adresa medicului, deoarece este singurul în măsură să stabilească dacă doza de medicament trebuie crescută sau e necesar tratamentul de urgenţă.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite