Cu ce jucării îl ispitim pe Moş Nicolae

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După un periplu cuprinzător prin cele mai importante magazine pentru copii din Capitală, „Weekend Adevărul“ vă spune ce jucării îşi caută locul în ghetuţele atent lustruite ori sub bradul de Crăciun.

Ca-n tot anul, negreşit, în luna decembrie, pentru Moş Nicolae şi Moş Crăciun, vânzările de jucării cresc exponenţial, iar ziarele se îngrămădesc să reediteze, cu aceeaşi regularitate, şi, adesea, în aceeaşi notă de sărbători, zeci de sfaturi şi trucuri pentru a vă vindeca mai uşor de febra cumpărăturilor.

O maşinuţă din lemn, ca pe vremuri

Noi n-am făcut studii de piaţă, n-am calculat bugete ori vânzările retailerilor de sărbători şi nici măcar nu ştim câţi bani ar trebui să alocaţi pentru a cumpăra cele mai la modă jucării. Am cutreierat, în schimb, cele mai bogate magazine, am văzut, am testat şi vă putem spune, cu o siguranţă naivă, care sunt cele mai frumoase jucării. Un sfat, dacă ne permiteţi: nu le arătaţi copiilor dumneavoastră acest articol! S-ar putea să-l recitiţi în scrisoarea către Moş Crăciun!

Amintiri din copilărie

Am privit, recunoaştem, cu invidie copilărească toate vitrinele magazinelor cu jucării - oglinzi care nu ţin cont de crize economice şi care sunt aglomerate, în această perioadă, cu tot felul de promisiuni pentru cei mici: maşini-spion, roboţi teleghidaţi, păpuşi inteligente şi câte şi mai câte! Ne-am gândit şi noi la ţevile de tuberman prin care suflam cornete, la moriştile de vânt, la soldăţeii aliniaţi perfect şi la grişul cu lapte, dar ne-am oprit minute bune şi să pilotăm elicoptere cu o simplă telecomandă (ori, pur şi simplu, să privim cum sunt pilotate de mâini mai învăţate).

image



Şi oferta nu e deloc restrânsă: o mulţime de produse etalează magazinele - o lume minunată în care veţi găsi orice jucării! Pentru copii mai mici sau mai mari, pentru fete şi băieţi, spiriduşii Moşului au mereu răspunsul potrivit. Două numere din acest săptămânal stufos ne-ar fi trebuit să vă arătăm toate obiectele care ne-au fermecat, aşa că am ales, dintre sute de oferte, doar câteva dintre jucăriile cel mai des recomandate în fiecare dintre magazinele în care am intrat.

image

Rafturile sunt ticsite cu personaje de poveste

Vedetele din rafturi

Una dintre jucăriile aparte pe care le-am găsit este licorna Sparkle. Este de un roz supranatural, ca orice licornă, şi, atunci când este „activată" cu o baghetă magică, îşi spune, timp de 10 minute, povestea fermecată - un basm fabulos din Insula Curcubeu despre lupta sa anevoioasă cu vrăjitorul cel rău.

image

Redăm un singur fragment: „«Acum dă‑mi voie ­să-ţi mulţumesc», spuse spiriduşul. «Nu trebuie», răspunse Sparkle. «O, ba da», spuse spiriduşul, «fiindcă am venit aici ca să prind o licornă şi chiar asta fac». Spiriduşul, care era de fapt un vrăjitor rău deghizat, [...] şi-a fluturat bagheta către licorna Sparkle" şi nu vă mai spunem ce-a făcut, doar n-o să stricăm finalul fericit. Pentru cele zece minute de poveste şi pentru licorna Sparkle ar trebui să scoateţi din buzunar 279,90 lei.

Elicopterul cu telecomandă e un cadou potrivit pentru băieţi

Confruntări imaginare

O altă fermecătoare jucărie este păpuşa Maria - o blondă superbă, care te face s-o uiţi definitiv chiar şi pe Barbie. Pentru 249,90 lei, recită poezii, cântă, vorbeşte în limba română, are şi accesorii pentru păr şi te lasă s-o aranjezi cum vrei! Nu ştie să gătească, dar, la cât de frumoasă e, nici nu mai contează asta.Dacă există jucării mai frumoase şi mai înzestrate decât Maria, atunci acelea sunt titirezele Beyblade, care costă doar 62,90 lei.

Atunci când sunt lansate, Beyblade-urile se învârtesc, iar din interiorul lor ies creaturi care mai de care mai înfricoşătoare, ajutând titirezul să aibă o forţă şi mai mare! Jocul se încheie atunci când, din două „blade-uri" aflate în „arenă", doar unul se mai învârte. Nici nu e de mirare că fiecare băiat vrea să aibă un „blade" cât mai puternic.

image

Reporterul „Adevărul“ a încercat câteva acorduri pe o chitară de jucărie Fotografii: Marian iliescu

image

La mare căutare sunt şi animăluţele de pluş ­Webkinz, pentru care trebuie veniţi pregătiţi cu 74,90 lei. Acestea sunt cumpărate alături de un „cod secret", cu ajutorul căruia copiii se pot înscrie în „Lumea Webkinz", unde pot avea grijă de un animăuţ virtual şi se pot juca alături de alţi copii!

 Cel mai plăcut mod de a face zgomot: o tobă  



Pentru băieţii care ştiu că „lupta intergalactică este gata să înceapă", Sabia laser Star Wars este esenţială atunci când, în lupta cu duşmanii, Forţa trebuie să fie cu ei. La orice mişcare bruscă a sabiei, aceasta se luminează în roz, roşu şi apoi albastru, iar efectele sonore dau autenticitate luptei. Mişcările mai gentile, cu care băieţii sunt obişnuiţi din filme, sunt însoţite de celebrele sunete de pe marile ecrane! Pentru astfel de senzaţii tari, ar trebui să plătiţi 190 de lei.

image

"Anul acesta voi avea de făcut o mulţime de cadouri şi am economisit deja bani. Îi voi cumpăra nepoatei mele licorna Sparkle. E superbă, aţi văzut-o?''
Alina Brebenel studentă

image

"De Crăciun, îi voi cumpăra vărului meu, pentru că e mic şi cuminte, o chitară de jucărie. Cine ştie, poate mâine-poimâine învaţă să cânte la una adevărată.''
Ileana Brâncoveanu voluntar ONG

Un adult în lumea copiilor

Dacă, atunci când alegeţi jucăriile pentru copiii dumneavoastă, preferaţi variantele tradiţionale - poate mai sănătoase şi mai durabile -, vă prezentăm cele mai spectaculoase obiecte din lemn pe care le-am găsit în magazinele din Capitală. Aparent învechite, jucăriile din lemn se reinventează constant şi, în cazul în care copiii nu sunt atraşi de lumile fantastice create pentru Maria, Webkinz ori licorna Sparkle, aveţi de ales dintr-o gamă extinsă de obiecte. Trenuri care, ca „Acceleratul" lui Topârceanu, se plimbă, tacticos, prin păduri de lemn, puzzle-uri magnetice ori alte jucării de asamblat nu creează niciun univers paralel ori imaginar, însă, cu siguranţă, îl fac pe acesta mult mai frumos.

image

Un vechicul care merge numai împins   

În magazinele cu jucării din lemn ne-am pierdut definitiv. Pe toate le-am fi cumpărat, numai că n-am avut pe cine să tragem de mânecă şi cui să ne plângem. Aşa că am profitat de bunăvoinţa comercianţilor şi n-am plecat până nu le-am încercat pe toate! Ne-am plimbat, printre rafturi, cu o maşinuţă de epocă, pe care, pentru 790 de lei, am fi putut chiar s-o luăm acasă. Ne-am duelat apoi, ca nişte gladiatori veritabili - cu scut şi sabie - şi am fi vrut să avem măcar 79 de lei pentru a repeta turnirul şi în redacţie.

Pentru micii muzicanţi

image

Pentru bicicleta fără pedale ar fi trebuit să plătim 349 de lei, iar pentru una dintre jucăriile de tras şi împins ­ne-ar fi folosit chiar şi 71 de lei. Primul concert de tobe - şi ce concert! - a fost gratis, însă ne-ar fi costat 190 de lei să putem exersa cât e noaptea de lungă, ca toboşarul formaţiei AC/DC, Phill Rudd. O chitară care l-ar face invidios şi pe veteranul rockului Angus poate fi cumpărată însă pentru doar 115 lei.

Un set cu scut şi sabie din lemn

Lucrul cu mâinile

Tot în magazinele cu jucării de lemn, în universul micilor capricii, am găsit o mulţime de alte obiecte inedite: un puzzle magnetic care ilustrează globul pămânesc poate fi cumpărat cu 119 lei, iar un puzzle de silicon, care se lipeşte pe geam fără adezivi, putând fi îndepărtat cu uşurinţă şi reutilizat, costă doar 39 de lei.

image

Am mai găsit şi o serie de păpuşi speciale, la vânzare pentru 99 de lei: manechine din bumbac, care pot fi îmbrăcate şi aranjate după gustul celor mici. Chiar şi ochii - albaştri sau verzi - sunt detaşabili, în funcţie de preferinţe. Pentru copiii care se visează lucrând în birouri mari, jucăria cea mai potrivită ar fi, poate, setul de ştampile ilustând diverse forme de obiecte sau animale. Odată aplicate pe hârtie, acestea se pot colora, stimulând astfel capacitatea fiecărui copil de a fi cât mai creativ.

Obiecte de luminat, bijuterii, umbrele, gentuţe şi o mulţime de jocuri care stimulează creativitatea şi imaginaţia celor mici - şi toate din lemn - ne-au plimbat printr-o mulţime de magazine şi, văzând atâtea oferte, ne-a fost cu atât mai greu să le alegem pe cele mai frumoase.

Recorduri mondiale de vânzări

Cele mai vândute jucării din toate timpurile nu se aseamănă prea mult cu cele regăsite astăzi în magazine, păstrând, mai degrabă, bucuria simplă a jocului fără prea multe scenarii ireale ori exagerat de sofisticate.
Aceste jucării au adus însă companiilor producătoare profituri copleşitoare, fiind comercializate în milioane de exemplare.
- Deşi un arc de sârmă poate părea ceva banal, inginerul naval Richard James, care cerceta dispozitive menite să stabilizeze navele, şi-a dat seama de potenţialul invenţiei sale şi, în anul 1950, a revoluţionat piaţa jucăriilor cu „Slinky" - un arc colorat în curcubeu şi vândut în peste 300 de milioane de exemplare.

Cubul Rubik rămâne un mister de dezlegat Foto: reuters

- În anul 1955, Joseph şi Noah McVicker, care încercau să găsească cel mai bun produs pentru curăţarea tapetului, au descoperit „Play-Doh" - o plastilină non-toxică şi uşor de curăţat care se poate modela extrem de uşor. Rezultatul: 300 de milioane de kilograme vândute.
- Cercul cu care majoritatea copiilor se jucau făcându-l să se învârtă în jurul taliei are un inventator oficial: compania de jucării ­Wham-O, din California (SUA). După ce a fost lansat pe piaţă, „Hula Hoop" a fost vândut în 25 de milioane de exemplare doar în primele şase luni!
- Un cuptor de jucărie, alimentat de un bec electric pentru a furniza căldura necesară coacerii unor prăjituri miniaturale a revoluţionat felul în care se jucau copii americani în anul 1963. Având şansa de a găti, în sfârşit, „de-adevăratelea", aceştia au cumpărat peste 16 milioane de exemplare din „Easy Bake Oven"!

image

- G.I. Joe, soldatul american, este prima păpuşă pentru băieţi! Apărut în anul 1964, acest action figure a atras milioane de cumpărători, întrucât, fiind compus din 21 de părţi mobile, era capabil de multe mişcări.
- În anul 1970, adolescentul Xavier Roberts lansa colecţia Cabbage Patch Kids - o serie de păpuşi-bebeluşi,
care puteau fi „adoptaţi" de către copii. Fiecare păpuşă avea un nume şi era „înregistrată" cu acte de adopţie. Peste 3 milioane de bebeluşi au fost, astfel, vânduţi spre „adopţie".
- Animăluţele de pluş Furbie au revoluţionat, în anul 1998, întreaga piaţă de jucării. Vândute la un preţ mic, animalele i-au fermecat pe copii întrucât vorbeau ­într-un limbaj propriu. Peste 27 de milioane de animale „Furbie" au ajuns în pachete de cadouri pentru cei mici.
- Păpuşa Barbie nu mai are nevoie de nicio prezentare. A fost creată de soţii Ruth şi Elliot Handler în 1959, iar vânzările neaşteptate i-au făcut pe cei doi să construiască o întreagă poveste în jurul păpuşii: în 1961 a apărut pe piaţă Ken, iubitul oficial, urmându-i prietenele lui Barbie şi o mulţime de accesorii. Un miliard de păpuşi Barbie au fost vândute până în prezent şi, se pare, această sumă este într-o continuă creştere.

image


- Desenele animate „Pokemon" au creat în jurul lor o adevărată industrie. De la cartonaşe cu personajele principale la autocolante şi jucării de pluş, copiii urmăreau mereu, aşa cum le sugera sloganul de prezentare, „să-i aibă pe toţi".
- Cubul Rubik este una dintre cele mai vândute jucării din întreaga lume! Inventat de arhitectul maghiar Erno Rubik, cubul a apărut pe piaţă în anul 1977. Peste 300 de milioane de exemplare au fost vândute numai în primii ani de la apariţie!

Afaceri din joacă

Jucăriile şi-au pierdut din naivitate. Pe vremuri erau simple produse distractive, roade ale creativităţii, de care cei mici se ataşau
rapid şi pe care le îndrăgeau până se plictiseau. În prezent, jucăriile beneficiază în plus faţă de strămoşii lor de campanii de marketing, de filme şi cărţi tematice, care creează un alt fel de univers pentru joacă, profitabil pentru producători.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite