Cele mai vechi fosile de pe Terra au fost descoperite în Australia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai vechi fosile de pe Terra, cu o vârstă de 3,4 miliarde de ani, au fost descoperite în stânci din vestul Australiei, arată un studiu publicat în revista Nature Geoscience.

"Avem dovada vieţii din urmă cu peste 3,4 miliarde de ani. Se confirmă faptul că existau atunci bacterii care trăiau fără oxigen", a spus profesorul Martin Brasier de la Universitatea Oxford, care a făcut parte din echipa de cercetători, citat de BBC.

Savanţii afirmă că sunt foarte siguri de vârsta fosilelor, deoarece rocile sedimentare în care au fost descoperite sunt formate între două perioade vulcanice. "Acest lucru limitează la câteva zeci de milioane de ani" intervalul de timp în care fosilele au putut să se formeze, a precizat profesorul Brasier.

Potrivit studiului, este vorba de "cele mai vechi fosile descoperite pe Terra". Terra are vârsta de 4,5 miliarde de ani. În urmă cu 3,4 miliarde de ani, Terra era o planetă caldă, cu o puternică activitate vulcanică, iar temperatura oceanelor atingea valori cuprinse între 40°C şi 50°C.

Microfosilele au fost supuse unor teste care au arătat că formele detectate în rocă sunt de natură biologică şi că ele nu rezultă dintr-un proces de mineralizare.

Citeşte aici despre studiu

Mai citeşte:

S-a descoperit cel mai vechi lemn din lume

Săpături internaţionale după mamuţi la Bârlad

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite