Statele Unite: Obama, la un pas să fie atacat de terorişti, la învestire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama a fost anunţat de acest posibil atentat
Barack Obama a fost anunţat de acest posibil atentat

Serviciile americane de informaţii aveau dovezi că un grup de extremişti somalezi provenind din Canada urma să comită un atentat cu explozibili în timpul ceremoniei de învestire a preşedintelui Barack Obama, în urmă cu un an, relatează New York Times, în ediţia electronică.

Potrivit New York Times, Barack Obama a fost înştiinţat, cu o zi înainte de depunerea jurământului, de către consilierii săi în materie de politică externă şi combatere a terorismului despre existenţa unor informaţii privind comiterea unui atentat în timpul ceremoniei.

Mai citiţi şi:

Obama: Sistemele de securitate de pe aeroporturi, ineficiente

"Toate informaţiile evocau existenţa unui pericol real care evolua rapid şi care implica elemente străine", a declarat consilierul fostului preşedinte George W. Bush pentru combaterea terorismului, Juan Carlos Zarate. Odată cu apropierea ceremoniei, elementele unui complot "păreau să fi acumulat credibilitate şi relevanţă". Un alt oficial de rang înalt din cadrul administraţiei Bush, implicat în evenimentele tensionate din acea perioadă, a precizat că protejarea preşedintelui nu ar fi fost suficientă.

Obama nu-şi depusese încă jurământul şi se confrunta deja cu ameninţarea care a preocupat intens preşedinţia predecesorului său. În acel moment, el nu a făcut decât să pună întrebări şi să se bazeze pe oficialii care s-au confruntat mai mulţi ani cu acea problemă. Consilierii săi au colaborat cu cei ai administraţiei în exerciţiu.

După şedinţă, oficialii au decis ca Gates să nu participe la ceremonia de învestire şi să rămână într-un loc secret, urmând să preia preşedinţia în cazul în care se întâmpla ceva.

Fostul ofiţer din cadrul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) John Brennan, consilier al lui Obama pentru lupta antiteroristă, aprecia că aceasta este o alarmă falsă, care ţine mai degrabă de conflictul între două grupări radicale rivale, iar în final s-a dovedit că avea dreptate.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite