George W. Bush descrie vizita lui în România, din 2002: "A fost un moment uimitor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George W. Bush şi Ion Iliescu
George W. Bush şi Ion Iliescu

Fostul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, George W. Bush, a prezentat în memorii sale, din cartea "Decision Points", vizita efectuată în România, în noiembrie 2002, descriind atât "evenimentul remarcabil" al deciziei de admitere a statului român la NATO, cât şi curiozitatea sa privind balconul de la Nicolae Ceauşescu a rostit ultimul discurs înainte de a fi înlăturat de a putere.

Ziua de 23 noiembrie 2002 nu spune multe majorităţii bucureştenilor, însă fostul lider american o descrie în memoriile sale ca fiind "ploioasă şi gri". În sâmbăta respectivă, în urmă cu opt ani, George W. Bush se afla într-o vizită oficială la Bucureşti.

Citeşte şi: Bush, în memoriile sale: Israelul mi-a cerut să atac Siria

"Ziua de 23 noiembrie 2002 a fost ploioasă şi gri la Bucureşti. Cu toate acestea, zeci de mii de persoane au venit în Piaţa Revoluţiei pentru a marca decizia de admitere a României în NATO, un eveniment remarcabil pentru o ţară care, cu doar 15 ani înainte, era un stat-satelit al URSS şi un membru al Pactului de la Varşovia. Când mă apropiam de scenă, am observat un balcon care era luminat. «Ce este?», am întrebat. Mi s-a spus că era locul în care Nicolae Ceauşescu, dictatorul comunist al României, rostise ultimul discurs înainte de a fi înlăturat de la putere în 1989", a notat fostul preşedinte al Statelor Unite, în cartea sa.

"În momentul în care preşedintele Ion Iliescu mă prezenta, ploaia s-a oprit şi a apărut un curcubeu foarte clar. S-a întins pe cer până în spatele balconului care era luminat ca memorial al libertăţii. A fost un moment uimitor, iar eu am şoptit: «Astăzi, Dumnezeu ne zâmbeşte»", a scris George Bush.

Fostul lider de la Casa Albă a punctat importanţa deciziei de admitere a României la NATO, amintind că ţara noastră "nu a fost singura tânără democraţie care sărbătorea în acea zi".

"Am votat în numele Americii pentru includerea în NATO şi a Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Slovaciei şi Sloveniei. Am considerat extinderea NATO drept un instrument puternic pentru progresul în materie de libertate. Dat fiind că NATO le cere statelor să întrunească standarde ridicate de transparenţă la nivel economic şi politic, posibilitatea aderării are rolul de stimulare a reformelor", a notat George Bush.

Cartea "Decision Points", care are 497 de pagini şi conţine memoriile lui George W. Bush, a fost lansată marţi, informează Mediafax.

Prima decizie importantă pe care Bush o menţionează în memorii este cea luată la vârsta de 40 de ani, de a renunţa la alcool. Alte decizii pe care le aminteşte sunt trimiterea trupelor americane în Irak şi alocarea unor importante resurse sectorului financiar în 2008.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite