Bush: Israelul mi-a cerut să atac Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte american George W. Bush a dezvăluit că a luat în considerare o lovitură militară a Statelor Unite împotriva unei instalaţii nucleare siriene suspectate, la cererea Israelului, în 2007, dar că în cele din urmă a optat să nu o facă.

Potrivit rapoartelor străine, Israelul a fost în spatele unui bombardament care a distrus, în cele din urmă, facilitatea respectivă, despre care Siria a negat că ar fi avut ca scop dezvoltarea unei arme nucleare.

În cartea sa, "Decision Points", Bush dezvăluie faptul că la scurt timp după ce a primit un raport cu privire la o "facilitate suspectă, foarte bine ascunsă în deşertul estic al Siriei", a vorbit la telefon cu premierul israelian de atunci, Ehud Olmert.

"George, îţi cer să bombardezi instalaţia", i-ar fi spus Olmert fostului preşedinte SUA, potrivit fragmentelor din cartea obţinută de Reuters.

Mai departe, Bush spune că a discutat despre opţiunile pe care le are, cu echipa sa de securitate naţională. O misiune de bombardament a fost luată în considerare, dar "atacarea unei ţări suverane, fără niciun avertisment sau o justificare, ar fi avut rezultate grave", scrie el.

A fost discutată şi posibilitatea unui raid sub acoperire, dar misiunea echipei de a nu fi detectată de Siria a fost considerată prea periculoasă, notează YnetNews.

Apoi, Bush a primit o evaluare de la directorul de atunci al CIA, Mike Hayden, care a raportat că analiştii consideră că facilitatea adăposteşte un reactor nuclear, dar că nu ar fi vorba de un program de fabricare a armelor nucleare.

Bush îşi aminteşte că i-a spus lui Olmert: "Eu nu pot justifica un atac asupra unei naţiuni suverane, cu excepţia cazului în care agenţiile de informaţii îmi confirmă că există un program de fabricarea a armelor".

"Strategia ta este foarte deranjantă pentru mine", i-ar fi răspuns Olmert.

Fostul preşedinte american neagă acuzaţiile de la vremea respectivă, conform cărora i-ar fi dat Israelului undă verde pentru a ataca facilitatea.

"Premierul Olmert nu mi-a cerut undă verde şi nici nu i-am dat-o. El a făcut ceea ce a crezut că este necesar pentru a proteja Israelul", mai scrie Bush în cartea sa.

image
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite