Sancţiuni împotriva lui Gaddafi: SUA au blocat active de 30 de miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite al Americii iau măsuri de sancţionare împotriva împotriva regimului condus de Muammar Gaddafi. SUA au blocat active libiene în valoare de 30 de miliarde de dolari începând de vineri, a anunţat, luni, un reprezentant al Trezoreriei americane.

"Este cea mai amplă operaţiune de îngheţare de fonduri realizată în baza unui program de sancţiuni", a declarat David Cohen, secretar de stat interimar la Trezoreria americană, însărcinat cu lupta împotriva terorismului. Acesta a adăugat că "cel puţin 30 de miliarde de dolari au fost blocate", în baza decretului semnat vineri de preşedintele american, Barack Obama.

Citeşte şi:
SUA: Declaraţiile lui Gaddafi despre poporul lui sunt "delirante"

Afacerile din Libia, în voia lui Allah

Fondurile blocate include averi ale clanului Gaddafi, dar şi active ale statului, în principal ale Băncii centrale a Libiei. Operaţiunea de blocare a fondurilor a mobilizat "mai multe mari instituţii financiare americane", a atras atenţia Cohen, relatează CBS News.

Blocarea fondurilor a vizat averi deţinute în Statele Unite sau în străinătate, aflate sub controlul unor bănci americane sau al unor bănci străine cu sediul în Statele Unite.

Statele Unite au impus vineri sancţiuni împotriva lui Gaddafi şi a mai multor apropiaţi ai acestuia, după ce regimul de la Tripoli a declanşat o reprimare violentă a manifestaţiilor din Libia. Decretul prezidenţial, semnat vineri de Obama, prevede îngheţarea averilor şi punerea sub sechestru a tuturor bunurilor lui Gaddafi şi ale celor patru fiii ai acestuia, precum şi cele ale statului libian.

Şi Uniunea Europeană a adoptat luni un embargo asupra armelor împotriva Libiei, i-a îngheţat conturile şi i-a interzis viza lui Muammar Gaddafi şi celor 25 de apropiaţii ai săi. Adversarii regimului au atacat un elicopter militar la est de Tripoli, după ce un batalion loial colonelului ar fi luat prizonieri peste 400 de studenţi libieni. Vezi VIDEO şi citeşte mai multe AICI

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite