VIDEO Scurgerile de petrol în apele Golfului Mexic, cel mai mare dezastru ecologic din ultimii ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pătura de petrol care ameninţă coasta americană în Golful Mexic s-ar putea să fie cea mai mare scurgere de petrol în afara ţărmului, din istorie, au avertizat experţii. Compania British Petroleum (BP), care exploata platforma, plăteşte acum costurile acestui dezastru ecologic, încercând să oprească extinderea petei care se apropie de Delta Mississippi.

Oficialii din SUA au spus că o cantitate de cinci mii de barili de petrol pe zi, adică de cinci ori mai mare decât cea estimată, se scurge în apele Golfului Mexic,unde o platformă petrolieră s-a scufundat, la 22 aprilie, a anunţat Paza de Coastă miercuri, după descoperirea unei scurgeri suplimentare, relatează AFP.

CLICK AICI pentru a vedea soluţia găsită de un român pentru dezastrul ecologic din Mexic

"Au descoperit o nouă scurgere", a declarat Erik Swanson, din cadrul Pazei de Coastă. "Comandamentul comun apreciază o scurgere de peste 5.000 de barili pe zi", a adăugat el.

Micahel Abdenhoff, un purtător de cuvânt al companiei British Petroleum (BP), care exploata platforma, a admis exitenţa unei noi scurgeri, dar a contestat cantitatea de petrol care se scurge.

"Există o nouă uşoară divergenţă de opinie", a subliniat el. "Am găsit o nouă scurgere. Se află în amonte de cele două scurgeri deja existente. Noi credem că volumul care se scurge rămâne neschimbat", a adăugat el.

În ciuda încercărilor de a încetini răspândirea petrolului prin incendierea acestuia, joi noaptea, vânturile au dus pata de petrol în apropiere de gura Deltei Mississippi, a declarat o reprezentantă a Pazei de Coastă, Sally Brice O'Hara.

Pata de petrol, catastrofă naţională

Secretarul american pentru Securitate Internă Janet Napolitano a anunţat joi că pata de petrol care ameninţă coastele statului Louisiana a fost decretată "catastrofă naţională", în timp ce preşedintele Barack Obama a promis că va mobiliza "toate mijloacele disponibile", inclusiv armata.

Napolitano a insistat asupra faptului că grupul britanic BP, care exploata platforma petrolieră, este "responsabil" de pata provocată de scufundarea structurii în Golful Mexic, şi a cerut la rândul său "reacţia cea mai fermă posibilă".

image

"BP este responsabil şi trebuie să finanţeze costul operaţiunilor de depoluare", a afirmat Napolitano. Acesta a precizat că decizia de a decreta "catastrofă naţională" va permite utilizarea de mijloace suplimentare, mai ales de depoluare, din toată ţara.

"Vom folosi toate mijloacele disponibile, inclusiv, eventual, cele ale Departamentului Apărării", pentru a îndepărta consecinţele acestei catastrofe, a afirmat la rândul său, în aceeaşi conferinţă, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs.

BP, care spune că deja cheltuieşte 4 milioane de lire pe zi doar din eforturile sale, se confruntă deja cu două procese intentate de doi pescari de crevete din Louisiana care solicită cel puţin 5 milioane de dolari pentru prejudicii din cauza neglijenţei.

Stare de urgenţă în Louisiana

Guvernatorul statului Louisiana, Bobby Jindal, a decretat joi starea de urgenţă în acest stat din sudul SUA. El a solicitat un ajutor suplimentar din partea Departamentului pentru Securitate Internă, "în urma unor informaţii potrivit cărora o nouă porţiune a peliculei (...) ar putea atinge coastele (statului) Louisiana mai devreme decât s-a prevăzut iniţial".

image

Scurgerile atacă ecosistemul

Platforma Deepwater Horizon, proprietatea societăţii Transocean, s-a scufundat la 22 aprilie după o explozie şi un incendiu produse cu două zile mai devreme. Ea conţinea 2,6 milioane de litri de petrol şi extrăgea aproape 1,27 de milioane de litri pe zi. Unsprezece persoane sunt date dispărute.

Pata de petrol poate cauza daune ecologice plajelor, faunei şi florei din Louisiana, dar şi din state ca Mississippi, Alabama şi Florida.

Pe de altă parte, admiralul Mary Landry de la Garda de Coastă a SUA , spune că: "Este prematur să numim aceasta o catastrofă. Aş spune mai degrabă că este un lucru foarte grav".

Faptul că petrolul a atins coasta marchează începutul a ceea ce militanţii din domeniul mediului afirmă că ar putea deveni una dintre cele mai mari catastrofe ecologice din ultimii ani, în Statele Unite.

Mike Miller care conduce Safety Boss, o companie petrolieră cu renume, a spus pentru The Daily Telegraph că scurgerea de petrol ar putea să fie cea mai mare din istorie.  El a completat spunând că dezastrul Exxon Valdez din 1989, în care un tanc a vărsat 11 milioane de galoane de petrol în Alaska, "va păli în comparaţie cu dezastrul care se produce acum în Golful Mexic."

Mlaştinile de pe coasta statului Louisiana constituie un sanctuar pentru faună, în special pentru păsările acvatice, iar celelalte state din regiune, Florida, Alabama şi mai ales Mississippi se tem că pata de petrol va acoperi plajele şi va polua fermele piscicole, extrem de importante în cadrul economiei locale.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite