VIDEO Lui Obama i-a ieşit revoluţia din sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Reprezentanţilor a votat controversata reformă a sistemului de asigurări de sănătate, după negocieri intense. A trecut la doar trei voturi faţă de minimul necesar. Peste 938 de miliarde de dolari vor fi alocaţi în 10 ani pentru ca 32 de milioane de americani, în prezent lipsiţi de o asigurare medicală, să beneficieze de ea.

Proiectul de reformă al preşedintelui american, Barack Obama, a fost aprobat duminică seară, la capătul a peste zece ore de negocieri, de 219 membri ai Camerei Reprezentanţilor.

Mai citiţi şi:

Obama neagă criza din relaţiile SUA-Israel

Obama: "SUA va lua măsuri agresive contra Iranului"

VIDEO Obama donează cei 1,4 milioane de dolari primiţi cu premiul Nobel

Respectiv cu trei mai mult faţă de majoritatea necesară, de 216 voturi pentru adoptarea textului. Proiectul a fost aprobat deja în Senat, în luna decembrie a anului trecut.

Rezultatul votului era încă incert duminică după-amiază, liderii democraţi fiind nevoiţi să recurgă la concesii pentru a obţine sprijinul unor colegi de partid. Bătălia a fost câştigată doar după ce Barack Obama a promis că va semna un decret pentru a reafirma interzicerea finanţărilor federale pentru avorturi.

În urma acestui compromis, democratul de Michigan Bart Stupak, un opozant feroce al avortului, şi partizanii săi au acceptat să se alăture colegilor ce au pledat pentru proiectul preşedintelui Obama. Totodată, Camera Reprezentanţilor a adoptat un pachet de modificări la proiect, astfel că textul va fi retrimis în Senat, care va trebui să le aprobe în cursul acestei săptămâni. Urmează ca preşedintele să promulge legea.

Deşi reforma asigurărilor din sănătate reprezintă un punct central al programului electoral al preşedintelui, însişi democraţii au ezitat mult timp să voteze pentru o reformă nepopulară în sondajele de opinie, scrie cotidianul „The New York Times".

Mulţi au fost convinşi să aprobe reforma, ca urmare a estimărilor că aceasta va reduce deficitul bugetar federal cu circa 143 de miliarde de dolari în următorii 10 ani.

Totuşi, 34 dintre democraţi au votat împotriva proiectului de lege, alături de toţi cei 178 de republicani din Camera Reprezentanţilor, rămaşi neclintiţi pe poziţie în pofida încercărilor lui Obama de a-i convinge de eficienţa proiectului său.

Burse de asigurări

În esenţă, reforma vizează accesul americanilor cu venituri mai mici la sistemul asigurărilor de sănătate. Reforma ar urma să permită unui număr de 32 de milioane de americani, în prezenţi lipsiţi de o asigurare medicală, să beneficieze de ea. Cetăţenii Statelor Unite - cu excepţia indienilor americani, a imigranţilor ilegali şi a persoanelor aflate în închisoare - vor fi obligaţi să cumpere „o asigurare minimă esenţială". În funcţie de venituri, au fost stabilite patru tipuri de asigurări: Platinum, Gold, Silver şi Bronze.

Din 2014, cei care nu se vor asigura, vor plăti o amendă de 695 de dolari anual sau 2,5% din venituri. Pentru cei cu venituri foarte mici, statul va subvenţiona o parte din costurile asigurării. Cu toate acestea, în 2019 circa 23 de milioane de persoane vor continua să nu fie asigurate.

O treime dintre ei vor fi imigranţi ilegali. Un alt obiectiv este de a garanta o asigurare de sănătate pentru americanii de sub 65 de ani, într-o proporţie de 95 la sută. O noutate este şi obligaţia angajatorilor de a acoperi asigurările medicale ale angajaţilor, în caz contrar urmând să fie sancţionaţi. Firmele mici şi mijlocii vor avea acces la credite avantajoase pentru a putea să acopere asigurările angajaţilor. Până în 2014, fiecare stat va crea „o bursă a asigurărilor" pentru aceste firme, care se vor asocia pentru a negocia cu asiguratorii poliţe mai ieftine.

De asemenea, textul interzice companiilor de asigurări să refuze asigurarea copiilor cu probleme medicale sau a persoanelor care s-au îmbolnăvit anterior, lucru care se întâmpla destul de des până acum. Copiii vor putea fi incluşi pe asigurările medicale ale părinţilor până la vârsta de 26 de ani, faţă de 19 ani sau până la terminarea facultăţii, aşa cum se întâmplă în prezent.

Cine pierde

După intrarea în vigoare a noii legi, americanii bogaţi vor plăti taxe mai mari. Începând cu 2013, familiile cu venituri mai mari de 250.000 de dolari anual vor plăti taxe mai mari cu 3,8% şi vor contribui mai mult la Medicare (sistemul asigurărilor de stat destinat până acum persoanelor de peste 65 de ani, dar care-i va include în viitor şi pe cei care nu au împlinit această vârstă).

Sondajele de opinie arată că americanii sunt de acord cu anumite aspecte ale reformei, dar se opun textului ca întreg, cel mai probabil şi ca urmare a atitudinii republicanilor, care văd în el un amestec prea mare al autorităţilor în alegerile personale ale cetăţenilor.

Deficienţele actualului sistem de asigurări

Actualul sistem al asigurărilor de sănătate prezintă o serie de deficienţe ce afectează persoanele cele mai vulnerabile în orice societate. Sistemul asigurărilor de stat se adresează doar persoanelor care au peste 65 de ani (Medicare) şi celor cu venituri foarte mici (Medicaid). Conceptul de concediu medical nu există, iar cei care nu sunt asiguraţi sunt primiţi doar la secţiile de urgenţă. Noul sistem va elimina şi aşa-numita "gaură din covrig". Astfel, americanii scot bani din buzunar pentru a plăti medicamentele recomandate de doctori, dacă preţul acestora depăşeşte 2.700 de dolari.

Dacă însă preţul unei reţete este mai mare de 6.154 de dolari, asigurarea acoperă costurile, notează BBC News.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, mortalitatea infantilă în Statele Unite este cea mai ridicată din rândul ţărilor dezvoltate, în timp ce speranţa de viaţă este mai mică, cifre ce au legătură şi cu sistemul de sănătate.

„Ucideţi proiectul"

Mai multe sute de opozanţi ai reformei au protestat, sâmbătă şi duminică, în faţa Capitoliului, scandând „Kill the Bill" (Ucideţi proiectul de lege). „Ne vom aminti de asta în noiembrie", au spus ei, făcând aluzie la alegerile pentru Congres din toamnă, când se preconizează un eşec al democraţilor. Protestatarii l-au mai invitat pe „Obama Tze Dong" sau „MaObama" (jocuri de cuvinte de la numele fostului lider chinez Mao Tze Dong) să se ducă în exil în Europa.

„Ucideţi proiectul“, au cerut oponenţii reformei

„Ucideţi proiectul“, au cerut oponenţii reformei

Statul Virginia ar da guvernul în judecată

„După aproape 100 de ani de discuţii şi frustrări, după decenii de încercări şi după un an de eforturi susţinute", Congresul Statelor Unite a aprobat „o reformă care nu va mai permite bolilor şi accidentelor să pună în pericol visurile" americanilor, a declarat preşedintele Barack Obama imediat după vot.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a salutat „angajamentul de neclintit" al preşedintelui Obama pentru cauza reformei. De cealaltă parte, Mike Pence, unul dintre liderii Partidului Republican a comentat ironic că „doar la Washington se poate spune că se cheltuiesc 1.000 de miliarde, economisindu-se în acelaşi timp bani pentru contribuabili". Procurorul general al statului Virginia, Kenneth Cuccinelli, a declarat ieri că intenţionează să dea în judecată guvernul federal după adoptarea reformei, notează agenţia Reuters.

Congresului îi lipseşte autoritatea constituţională de a forţa cetăţenii americani să cumpere asigurări de sănătate, susţine republicanul. El se referă la acele burse de asigurări prin care companiile mici şi mijlocii vor putea cumpăra asigurări pentru angajaţi. Kenneth Cuccinelli va da guvernul în judecată la Curtea de Justiţie din Richmond, Virginia, imediat ce preşedintele Obama va promulga legea.

Rick Weissenstein, specialist în asigurări medicale la „Concept Capital", consideră că reforma implică riscuri uriaşe, iar unii asiguratori nu se vor adapta prea bine la noile cerinţe. Spitalele au mai puţine motive de îngrijorare, numărul mai mare de asiguraţi traducându-se prin costuri mai mici pentru aceste instituţii. Nici medicii nu au motive de nemulţumire, ei alegându-se cu mai mulţi pacienţi.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite