Obama neagă criza din relaţiile SUA-Israel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama
Barack Obama

Preşedintele american, Barack Obama, a declarat ieri că nu există o criză între SUA şi Israel, în pofida divergenţelor din ultimul timp.

Tensiunea dintre cele două ţări a crescut după decizia statului evreu de a extinde construirea de locuinţe în zona estică a Ierusalimului.

Anunţul, făcut chiar în timpul vizitei vicepreşedintelui Joe Biden, săptămâna trecută, în Israel, a fost interpretat de oficialii americani drept provocare. Alţi analişti susţin că relaţiile SUA-Israel au decăzut în cea mai mare criză din ultimii 35 de ani.

Intervievat de Fox News, Obama a subliniat că SUA au „o legătură specială cu Israelul, care nu va dispărea", precizând că „ între prieteni există, uneori, şi dezacorduri". Declaraţiile liderului SUA intervin în condiţiile în care Washingtonul aşteaptă un răspuns oficial din partea premierului israelian, Benjamin Netanyahu, la protestele SUA legate de noile construcţii.

Acuzaţii de antisemitism

Conflictul diplomatic a fost aţâţat, miercuri, de cumnatul premierului Netanyahu, Hagai Ben-Artzi, care a declarat că Obama „e un antisemit, care urăşte Israelul". Premierul israelian a fost nevoit, ieri, să-şi ceară scuze. Ben-Artzi, fratele soţiei premierului israelian, reprezintă grupul de naţionalişti radicali care îl susţine pe Netanyahu.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite