Faliment pe mâna americanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contra unor sume frumuşele, banca de pe Wall Street a încurajat mai multe ţări europene să-şi falsifice deficitele bugetare. Gigantul financiar Goldman Sachs a încasat un comision de 300 de milioane de euro doar pentru „transformarea“ unui împrumut în tranzacţie.  

După ce au fost arătaţi cu degetul pentru declanşarea crizei financiare globale, mult-huliţii bancheri de pe Wall Street revin în atenţia opiniei publice cu noi şiretlicuri prin care şi-au burduşit conturile, lăsând în urmă o Grecie aproape falimentară şi un euro slăbit.

Mai citeşte şi:

Speculatorii pariază pe căderea euro

Relaţia „toxică" a Greciei cu cea mai mare bancă de investiţii a lumii, Goldman Sachs - al cărei director general, Lloyd Blankfein, mărturisea cu „modestie", în urmă cu doi ani, că „face lucrarea lui Dumnezeu" - a început în 2001, la puţin timp după ce Grecia a fost primită în zona euro.

Banca americană a oferit Atenei soluţia salvatoare pentru a-şi continua cheltuielile bugetare mari, fără a încălca deficitul de 3% stipulat de Criteriile de la Maastricht. Potrivit analizelor Eurostat, guvernul grec „măsluise" rapoartele încă dinainte de aderarea la zona euro, dar fenomenul s-a amplificat după 2001, cu ajutorul Goldman Sachs, care a văzut în Atena „o vacă de muls".

La care nu a vrut să renunţe nici măcar în plină criză. În noiembrie anul trecut, însuşi preşedintele băncii, Gary Cohn, s-a dus de urgenţă la Atena pentru a propune o nouă afacere. De data aceasta, guvernul i-a trântit uşa în nas.

Prea târziu însă. George Alogoskoufis, fost ministru de Finanţe, susţine că grecii sunt datori vânduţi băncilor americane până în 2019. Potrivit presei britanice, şi alte state - Italia, Spania, Portugalia şi chiar Marea Britanie - ar fi recurs la aceleaşi subterfugii.

Apel la mitologie

Produse financiare derivate, de tipul celor care au stat la originea crizei financiare americane, au fost folosite de Goldman Sachs, JP Morgan Chase şi alte bănci pentru a masca împrumuturi de la mai multe instituţii sub forma unor tranzacţii cu valută, scrie cotidianul „The New York Times", citând surse apropiate tranzacţiei.

Aceste acorduri - care primeau nume din mitologia greacă (Aeolos, zeul vântului, sau Ariadna, zeiţa fertilităţii) nu au fost înregistrate ca datorii, astfel încât autorităţile de reglementare şi investitorii au fost înşelaţi în privinţa gradului de îndatorare a ţării.

După prima tranzacţie de acest fel, cea din 2001, banca a încasat un comision de 300 milioane de euro, iar Atena a continuat să cheltuie mai mult decât îşi permitea, lăsând UE iluzia că respectă regulile. Nu fără a plăti scump. În schimbul banilor, guvernul grec a renunţat la venituri viitoare, precum taxele de aeroport, de autostradă sau veniturile de la loterie.

Reţea continentală

Bancherii americani au folosit schema nu numai în Grecia, ci şi în Italia, şi alte ţări europene. „Dacă un guvern vrea să trişeze, o poate face", explică Garry Schinasi, economist în cadrul departamentului FMI de supraveghere a pieţelor de capital. Experţii apreciază că problemele Greciei şi ale Italiei vin din modul în care cele două ţări au aderat la zona euro: cu deficite bugetare mai mari, pe care nu le-au corectat prin creşterea taxelor sau reducerea cheltuielilor, ci prin derivate.

Astfel, în 1996, JP Morgan a folosit derivate pentru a mări bugetul guvernului italian. Ca şi în cazul Greciei, plata a constat în renunţarea la o serie de venituri viitoare.

„România, expusă"

image

Gary Cohn, preşedintele gigantului financiar Goldman Sachs

România şi Bulgaria sunt printre ţările care riscă cel mai mult din cauza problemelor Atenei, ţinând cont de investiţiile băncilor greceşti în cele două ţări, potrivit unui raport al firmei de servicii financiare Morgan Stanley. Expunerea Bulgariei este mai mare, băncile greceşti controlând 28% din piaţa bancară.

Câştigătorii crizei

JP Morgan Chase şi mai ales Goldman Sachs au ieşit foarte bine din criză. În ultimul trimestru al anului trecut, Goldman Sachs a avut un profit-record, de 4,9 miliarde de dolari. Şi cum un astfel de rezultat trebuia răsplătit pe măsură, şefii celor două bănci au încasat bonusuri uriaşe.

Jamie Dimon, directorul de la JP, a primit 17 milioane de dolari, în timp ce Lloyd Blankfein a fost nevoit să se mulţumească cu nouă milioane.

Evaziune la Londra

Personalităţi din lumea artistică şi sportivă din Marea Britanie au găsit o modalitate inedită de a eluda legea, neplătind anumite taxe. VIP-uri precum regizorul Guy Ritchie ori fotbalistul Wayne Rooney au declarat că au făcut investiţii în producerea unor filme care, de fapt, nu au fost realizate niciodată. O lege locală stipulează că investitorii în domeniul cinematografic sunt scutiţi de la plata unor impozite.

Nemţii se autodenunţă la Fisc

UBS, Credit Suisse şi Banca Cantonală din Zürich, cele mai mari bănci din Elveţia, sunt afectate de furtul de date referitoare la presupuşi evazionişti fiscali germani. Potrivit presei elveţiene, şase CD-uri cu astfel de informaţii au fost oferite spre vânzare unor autorităţi germane regionale.

Procurorul federal al Elveţiei a deschis o anchetă, întrucât furtul de date contravine secretului bancar înscris în codul penal elveţian.

În ultimele săptămâni, mii de germani care au conturi în Elveţia s-au deplasat la Zürich pentru a cere sfatul bancherilor şi pentru a-şi reglementa situaţia financiară. Alte mii au preferat să de autodenunţe, de teama unor repercursiuni, printre ei numărându-se şi câţiva care nu se aflau pe lista fiscului german.

Scandalul bancar riscă să se extindă şi la nivel politic, după ce Alfred Heer, liderul din Zürich al SVP (formaţiune radicală de dreapta), a ameninţat cu publicarea conturilor secrete ale politicienilor şi magistraţilor germani, scrie "Basler Zeitung".

Alfred Heer a refuzat însă să spună dacă deţine informaţii că astfel de conturi ar exista în Elveţia. El a lăsat să se înţeleagă că, după scandalul banilor negri ai Uniunii Creştin-Democrate, ar mai fi rămas câteva conturi deschise în Ţara Cantoanelor şi în Liechtenstein.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite