Speculatorii pariază pe căderea euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problemele din zona euro determină investitorii să mizeze pe scăderea monedei unice. Ajutorul direct pe care statele europene l-ar putea acorda Greciei se ridică la 25 de miliarde de euro, spun surse diplomatice. Ceea ce ar putea deprecia euro pe termen lung.

Investitorii şi fondurile de hedging au pariat aproape opt miliarde de dolari împotriva monedei euro, valoare-record pentru miza pe o singură valută, ceea ce indică teama faţă de criza îndatorării zonei euro, scriu jurnaliştii de la „Financial Times".

Pe de altă parte însă, pe termen scurt, euro prinde puteri pe fondul zvonurilor din ce în ce mai sonore pe marginea faptului că statele europene vor sări în ajutorul Greciei, relatează Bloomberg. Moneda europeană crescuse ieri cu 0,6%, fiind cotată la 1,3726 dolari, trăgând în sus indicii bursieri asiatici.

Ajutoare directe în cash

Nici Banca Centrală Europeană (BCE), nici cele naţionale nu pot ajuta statele care se apropie de faliment, pentru că nu le permite tratatul ce guvernează Uniunea Europeană. Totuşi, guvernele nu au niciun fel de constrângere în acest sens. Publicaţiile internaţionale au relatat, ieri, cum preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a părăsit o întâlnire cu bancherii centrali organizată la Sydney pentru a participa la Consiliul European de la Bruxelles.

Liderii Uniunii Europene vor organiza un summit special la 11 februarie, pentru a discuta pe tema crizei îndatorării în spaţiul comunitar. Toate aceste informaţii, coroborate, au dus la concluzia că statele europene puternice se pregătesc să dea o mână de ajutor Greciei, pentru a nu fi nevoite să apeleze la ajutorul FMI.

Dacă Germania şi Franţa se mobilizează în acest sens, vor cere şi contribuţia Italiei şi Olandei, scrie Wall Street Journal, citând surse din rândul diplomaţiei europene. Ajutorul ar putea lua mai multe forme, inclusiv un grant în bani lichizi. În acest caz, un pachet de ajutoare directe din partea acestor ţări ar putea să se ridice la circa 25 de miliarde de euro. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite