Americanul John Lipsky preia conducerea FMI. Arestarea lui Dominique Strauss-Khan afectează datornicii Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adjunctul şefului FMI, John Lipsky, va prelua postul de director general în lipsa lui Dominique Strauss-Khan, arestat şi inculpat pentru agresiune sexuală, relatează Reuters.

Anunţul a fost făcut de un purtător de cuvânt al FMI, William Murray, care a precizat că Lipsky se va întâlni cu membri ai consiliului director al Fondului Monetar Internaţional pentru a-i informa despre această situaţie.

Şeful FMI, Dominique Strauss-Kahn, riscă până la 25 de ani de închisoare

"În conformitate cu procedurile FMI, John Lipsky, primul adjunct al directorului general, va prelua postul de director general în exerciţiu pe tot parcursul perioadei în care directorul general nu se află în DC (District of Colombia). Domnul Lipksy va prezida reuniunea informală de astăzi (duminică) a consiliului director", a declarat Murray.

Politică mai dură pentru datornicii Europei

Într-un alt comentariu, Reuters scrie că indiferent de modul în care va fi soluţionat scandalul sexual în care este implicat Dominique Strauss-Kahn, FMI ar putea adopta sub o nouă conducere o politică mai distantă şi mai dură faţă de statele datornice din Europa.

Potrivit Reuters,  Dominique Strauss-Kahn a schimbat imaginea FMI de când se află la conducerea instituţiei, din 2007. El a implicat profund organizaţia în procesul de salvare al ţărilor europene cu datorii mari, care până atunci nu făceau parte din clientela tradiţională a fondului.

În contextul presiunilor intense exercitate de ţări emergente, precum China, India şi Brazilia, care doresc ca ponderea lor economică tot mai mare şi priorităţile lor să se reflecte în linia politică a FMI, următorul şef al instituţiei s-ar putea să nu fie european.

Americanul John Lipsky, care a preluat momentan funcţia de director general al FMI, a anunţat recent că va demisiona în august, când i se încheie mandatul, astfel că instituţia se confruntă cu un potenţial vid de conducere într-un moment crucial, mai scrie Reuters.

"Este foarte probabil ca succesorul (lui Strauss-Kahn) să nu fie un european, iar (un succesor non-european) va dori să reechilibreze priorităţile FMI, îndepărtând (organizaţia) de puternica implicare în Europa", a declarat Jean Pisani-Ferry, director la grupul de reflecţie pe teme economice Bruegel.

Un test important va avea loc luna viitoare, când Grecia urmează să primească următoarea tranşă de împrumut în valoare de 12 miliarde de euro. Dacă Strauss-Kahn va fi pus pe linie moartă, Fondul ar putea deveni mai puţin dispus să continue să finanţeze Grecia dacă această ţară nu-şi schimbă semnificativ politica economică.

Dominique Strauss-Kahn este suspectat de agresiune sexuală împotriva unei angajate a Hotelului Sofitel din New York.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite