Şeful FMI, Dominique Strauss-Kahn, riscă până la 25 de ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul General al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn a fost arestat sâmbătă de către autorităţile din New York, de la aeroportul internaţional John F. Kennedy, pentru a fi chestionat cu privire la o agresiune sexuală.

UPDATE În cazul în care se va ajunge la proces, şeful FMI riscă o pedeapsă cuprinsă între un an şi maxim 25 de ani închisoare, scrie presa franceză.

Totul depinde de încadrarea pe care o va da faptelor Parchetul din New York, scrie L'Express. În cazul unui comportament sexual neadecvat, infracţiunea cel mai puţin gravă, aceasta se pedepseşte cu maxim un an de închisoare.

Abuzul sexual este pasibil de pedespse mai severe, cu până la 15 ani închisoare.

În cazul folosirii forţei sau coerciţiei sau în cazul în care victima este minoră, acuzatul primeşte cel puţin 17 ani.

Violul se pedepseşte cu maxim 25 de ani închisoare. Sodomia, adică violul însoţit de acte "deviante", cum ar fi de pildă felaţia, poate fi pedepsită, de asemenea, cu 25 ani de închisoare.

UPDATE Dominique Strauss-Kahn neagă toate acuzaţiile, a declarat avocatul său, citat de France 2.

Potrivit acestuia, şeful FMI, care urmează să fie prezentat unei instanţe pentru a i se comunica oficial capetele de acuzare, va pleda "nevinovat".

UPDATE Unul dintre avocaţii lui Dominique Strauss-Kahn a declarat că trebuie evitat scandalul mediatic şi trebuie aşteptate rezultatele anchetei pentru a vedea dacă aceste acuzaţii de agresiune sexuală sunt adevărate.

"Trebuie să avem răbdare până când lucrurile se mai aşează şi până când vom afla dacă aceste acuzaţii sunt adevărate sau reprezintă doar o provocare", a declarat Leon Lef Foster, citat de Reuters.

"Trebuie mai ales să fim atenţi să evităm circul mediatic şi să aşteptăm ca lucrurile să se liniştească", a adăugat acesta.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei din New York, Paul Browne, a spus femeia care a depus plângere împotriva lui Strauss-Kahn, 62 de ani, este o cameristă în vârstă de 32 de ani care susţine că şeful FMI a agresat-o sexual.

Dominique Strauss-Kahn a încercat să abuzeze de angajata hotelului Sofitel, însă aceasta a reuşit să scape. Personalul hotelui a alertat poliţia, însă atunci când autorităţile au sosit, şeful FMI plecase deja, uitându-şi telefonul în cameră, scrie CNN.

Potrivit The Telegraph, femeia îl acuză pe directorul de 62 de ani al FMI că a ieşit gol din baie şi că a încercat să o violeze. Presa străină spune, de asemene, că, potrivit unor surse neoficiale, Strauss-Kahn ar fi obligat-o pe femeie să îi facă sex oral.

Potrivit Reuters, Strauss-Kahn, posibil candidat socialist la alegerile prezidenţiale din Franţa, din luna aprilie 2012, a părăsit hotelul după incident şi a urcat într-un avion Air France, cu destinaţia Paris.

Ulterior, femeia a fost transportată la serviciile medicale de urgenţă din cadrul hotelului Roosevelt, unde a fost tratată pentru răni minore.

FMI a refuzat să comenteze iar oficialii de bord au declarat că nu au fost informaţi oficial cu privire la incident.

"Este în custodia Poliţiei din New York şi este interogat în legătură cu o agresiune sexuală asupra unei menajere dintr-un hotel din zona centrală a oraşului", a mai declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei din New York.

"De când a fost reţinut, Strauss-Kahn a refuzat să răspundă la întrebările anchetatorilor de la Poliţia din New York şi nu a făcut nicio declaraţie", a spus Browne.

Un purtător de cuvânt al poliţiei metropolitane din New York a declart că este o anchetă în desfăşurare şi că încă se strâng probe, astfel că nu au fost formulate acuzaţii oficiale împotriva lui Dominique Strauss-Kahn.

Strauss-Kahn este la baza un profesor de economie şi avocat care a cunoscut o ascensiune politică remarcabilă. Acesta a ocupat o perioadă fotoliul de ministru de Finanţe al Franţei, iar din 2007 ocupă funcţia de director general al Fondului Monetar Internaţional.

A candidat pentru nominalizarea la preşedinţie din partea Partidului Socialist francez în 2006, dar a pierdut în faţa mai popularei Segolene Royal. Acesta a pierdut însă, în 2007, bătălia cu Nicolas Sarkozy.

În 2008, oficialul FMI, care este căsătorit cu Anne Sinclair, jurnalist de televiziune, a recunoscut că a avut o aventură cu o colegă de la FMI.

Despre directorul FMI se spunea că va fi principalul contracandidat al lui Nicolas Sarkozy la alegerile prezidenţiale din Franţa de anul viitor, pe care l-a acuzat că a pornit o campanie murdară împotriva sa în care îi este atacat modul de viaţă

Strauss-Kahn a dat în judecată cotidianul France-Soir pentru publicarea unor informaţii false privind "stilul său de viaţă"

Directorul FMI a decis să să atace în justiţie cotidianul France-Soir şi pe unul dintre ziariştii acestuia, "în urma publicării de informaţii false în legătură cu stilul său de viaţă", au anunţat avocaţii acestuia, citaţi de AFP.

Pe oficialul FMI l-a deranjat publicarea unei fotografii în care este prezentat în timp ce urcă în maşina Porsche a unui prieten.

De asemenea, Strauss-Kahn a cerut şi unui avocat american să analizeze căile legale de acţiune în legătură cu declaraţiile atribuite de ziar unui croitor din Washington, care susţine că a lucrat pentru el,  deşi acesta dezminte informaţia.

Acelaşi cotidian francez a publicat un material în care se arata că directorul FMI, omul impune statelor cu probleme financiare aspre măsuri de austeritate, este un client fidel al croitorului care realizează costume al căror preţ poate ajunge până la 35.000 de dolari.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite